Op 2 februari ondertekenden Jan-Henk Janssen (algemeen directeur Laborijn) en sociaal ondernemer Peter Hobbelen (CEO Confed) een samenwerkingsovereenkomst, waarmee de inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt sterk zal groeien. Confed heeft vestigingen in Dordrecht, Amersfoort en Slowakije en het bedrijf heeft plannen om ook in de Achterhoek een vestiging te openen. Accountmanagers Anne-Marie Leuverink en Marja Timmermans van Laborijn en Peter Hobbelen en Hans van Eijck (commercieel directeur Confed) geven uitleg.
Tekst: Hans Eberson Fotografie: Marcel Krijgsman
Voor het openen van een Achterhoekse vestiging heeft Confed partners nodig. "We zijn op zoek naar bedrijven die in een strategische samenwerking (een deel van) hun mechanische assemblage tegen marktconforme tarieven aan ons willen uitbesteden", zegt Peter Hobbelen. "Dat doen we in Dordrecht bijvoorbeeld al voor Quooker en Sunshower, allebei succesvolle bedrijven met een geweldige groeicapaciteit en wij groeien mee. In Amersfoort werken we bijvoorbeeld voor Daalderop en Inventum."
Het nieuwe normaal
Is sociaal ondernemen het nieuwe normaal? Volgens sociaal ondernemer Peter Hobbelen wel. Hij geeft als algemeen directeur van Confed Group het goede voorbeeld. In zijn bedrijven in Amersfoort, Dordrecht en Slowakije bestaat een groot percentage van het personeelsbestand (variërend tussen 30% en 70%) uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat maakt hem een sociaal ondernemer pur sang. "Uiteraard geloof ik heilig in de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar net zo belangrijk is het economische model. Ons bedrijf moet hoe dan ook winst maken en dat doen we het liefst door nauw samen te werken met onze klanten en natuurlijk met Laborijn. Zij zijn een onmisbaar onderdeel in de hele schakel."
Laborijn
"Laborijn is de uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) voor de gemeenten Doetinchem en Aalten en de Wsw voor de gemeente Montferland en Oude IJsselstreek", vertelt accountmanager Anne-Marie Leuverink. "Dat doen we vanuit de gedachte dat alle inwoners uit de regio mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Een werkplek is daarbij heel belangrijk; het geeft een gevoel van eigenwaarde en een zinvolle daginvulling." Laborijn draagt niet alleen geschikte medewerkers aan, maar zorgt indien nodig ook voor opleiding en/of begeleiding en eventuele jobcoaching op de werkvloer. Anne-Marie: "Dat doen we vanuit onze nauwe samenwerking met WerkgeversServicepunt Achterhoek, dat fungeert als het loket voor alle ondernemersvragen. Dat is belangrijk, want ondernemers zitten met veel vragen. Zij hebben bovendien behoefte aan een langetermijnvisie en goede begeleiding. Ze vragen om een eenvoudige loonkostenregeling en ze willen geen risico lopen bij langdurige ziekte. Dat wordt allemaal geregeld. Voor de detachering maken we gebruik van onze grote netwerken om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt bij potentiële werkgevers te introduceren." Accountmanager Marja Timmermans: "Voor ons komt de samenwerking met Confed Group op een geweldig moment, want we merken dat door corona een deel van onze mensen terugstroomt in onze organisatie. We hadden 80% van de kandidaten gedetacheerd aan het werk en dat percentage is teruggelopen naar 72%. Werk aan de winkel dus en daarin kan Confed een belangrijke rol spelen."
Sociaal component is belangrijk
Terug naar Confed Group, Peter Hobbelen en Hans van Eijck. De laatstgenoemde wijst er op dat Confed zich profileert als een hybride organisatie, die zich positioneert tussen de zuivere 'for profit' en de 'not-for-profit'-organisaties. "Wij dragen met behulp van innovatieve organisatievormen op basis van een gezonde financiële huishouding bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Wij combineren maatschappelijke doelen met een ondernemersmodel."
Dat de sociale component van het bedrijf belangrijk is, is geen toeval. Peter maakte tijdens zijn lange carrière kennis met de mogelijkheden van sociaal ondernemen. "Ik startte na mijn studie bij Fokker. Toen delen van het bedrijf werden overgenomen, kwam ik bij Daimler-Benz Aerospace (DASA) terecht." Daar leerde hij de diepere betekenis van het Angelsaksische bedrijfsmodel kennen. "Mensen zijn middelen en kosten, daarom kost het directies geen moeite reorganisaties door te voeren of grote groepen mensen te ontslaan." Na vijf jaar Duitsland ('enorm veel geleerd, ook hoe het niet moet') vertrok hij met zijn gezin weer naar Nederland. Hij kwam via via terecht bij grote sociale werkvoorzieningen: Drechtwerk, de IBN-groep en als algemeen directeur van Hameland in Groenlo. "Daar ging het over eigenwaarde in plaats van aandeelhouderswaarde. Daar werkten medewerkers naar vermogen en was persoonlijke ontwikkeling en het onderhouden van sociale contacten belangrijk. Een enorm contrast met DASA. Ik leerde ook anders te kijken naar mensen met een arbeidsbeperking, waarvan wordt gezegd dat ze een afstand tot de arbeidsmarkt zouden hebben. Het is omgekeerd. De arbeidsmarkt heeft een afstand tot mensen met een arbeidsbeperking. We verplaatsen ons te weinig in wat mensen wél kunnen en beoordelen ze op wat ze niet kunnen. Soms is een beperking een verborgen talent." Peter Hobbelen noemt een voorbeeld. "We hebben enkele medewerkers met een autistische beperking in dienst die zich langdurig zeer geconcentreerd aan ingewikkelde taken kunnen wijden. Veel beter dan de gemiddelde medewerker. Als je zorgt voor structuur en een rustige omgeving heb je topmensen in dienst."
Amersfoort is de spil
Eind 2015 wilde sociale werkvoorziening Drechtwerk het onderdeel Assembly Partner verkopen, een autonoom bedrijf met 110 medewerkers. "Daar zijn we voor het eerst gaan werken met het 'mixed people concept', waarin we streven naar een goede balans tussen medewerkers met en zonder arbeidsbeperking. In ons bedrijf in Dordrecht heeft 70% van de medewerkers een of andere arbeidsbeperking." Na een tip uit zijn netwerk kwam Peter in contact met het elektronicabedrijf Confed in Amersfoort. Daar worden printplaten en bedradingssystemen ontwikkeld en geproduceerd en daar vindt ook de samenbouw en eindassemblage plaats van diverse systemen, zoals verkeersregelaars en melkrobots. Zo'n 30% van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. "Ik werd er directeur-eigenaar. Met de vestiging Dordrecht en die in Slowakije vormen we nu met 425 medewerkers de Confed Group. Daardoor kwam het doel van mijn missie in zicht: Confed als springplank voor verdere schaalvergroting door de bundeling van krachten met soortgelijke bedrijfsonderdelen van sociale werkvoorzieningen en reguliere bedrijven. Amersfoort is de spil, daaraan kunnen geleidelijk satellieten in heel Nederland worden toegevoegd. Ook in de Achterhoek, want we hebben het bewijs geleverd dat je een netwerk van sociale ondernemingen in de maakindustrie kunt opzetten voor zeer diverse hoogwaardige producten. Het commitment van klanten als Quooker en Sunshower spreekt voor zich. Voor Sunshower verzorgen wij het gehele productieproces, inclusief de verwerving van alle inkooponderdelen. Wij voeren alle werkzaamheden uit, inclusief testen van het eindproduct en inpakken. Zij eisen continuïteit in onze hoogwaardige dienstverlening en daarvoor hebben we langjarige contracten kunnen afsluiten. Hetzelfde geldt voor Quooker, uitgezonderd de inkoop, die regelt het bedrijf zelf. Wij voegen voor klanten, indien ze dat willen, ook engineering en R&D toe, we zijn voor sommige klanten zelfs volledig voorraadhoudend. Zo opereert een moderne sociale onderneming, succesvol en met oog voor maatschappelijke problemen."
De Achterhoek
Corona brengt ook voordelen met zich mee. Hans van Eijck: "Bedrijven kwamen door de lockdowns in problemen met hun aanvoer uit Aziatische landen. Er wordt momenteel serieus nagedacht over 'reshoring', het terugbrengen van allerlei maakindustrie naar Nederland, omdat bedrijven niet meer afhankelijk willen zijn van twijfelachtige leveringen. Bovendien heeft de pandemie een enorme prijsstijging in de logistieke afhandeling veroorzaakt. En reshoring draagt door de korte vervoerswegen natuurlijk enorm bij aan het vergroten van de duurzaamheid."
Confed Group wil groeien, wil nieuwe bedrijven in de maakindustrie betrekken bij het succesvolle concept. "De Achterhoek lijkt ons een geweldige regio. Hier barst het van de innovatieve ondernemers, die de dienstverlening van Laborijn kennen. De samenwerkingsovereenkomst die we met Laborijn sloten is de eerste stap, nu is het tijd om er verder inhoud aan te geven. Hoe? Door samenwerking te zoeken met regionale maakbedrijven, die in eerste instantie nader kennis willen maken met ons concept. Wij hebben als betrouwbare high-tech onderneming met een no-nonsense mentaliteit veel te bieden. Kennis over assemblage van hoogwaardige en vaak kapitaalintensieve producten, maar ook engineeringscapaciteit. Eventueel beheren we de hele supplychain, alles is bespreekbaar, ook participaties, want ons model is gebaseerd op nauwe samenwerking en dat kan in allerlei vormen. Zo snel we klanten hebben, gaan we aan de slag."
Maar wat betekent Confed voor ondernemers, welke meerwaarde is er? Daar hoeft Peter niet lang over na te denken. "Wij kunnen het productieproces geheel of in delen overnemen, we kunnen zelfs compleet nieuwe productielijnen opzetten. Door onze nauwe samenwerking met Laborijn kunnen we snel een grote hoeveelheid toegewijde medewerkers leveren, ook dat is tegenwoordig een enorm voordeel. Een groep van veertig mensen nodig? Geen probleem. Daarbij staan wij op elk moment garant voor de door de klant gevraagde kwaliteit. Dat is voor ons een harde voorwaarde voor succes. En dat lukt, onze langdurige samenwerking met toonaangevende bedrijven spreekt wat dat betreft voor zich. Er zijn dus feitelijk alleen maar voordelen."
Meer weten? Kijk op www.confed.nl of neem contact op met Hans van Eijck. Peter Hobbelen is de auteur van het boek 'Stop met sociaal ondernemen', ISBN 9789090335988.