Techniekpartners in de Achterhoek en Liemers hebben de handen ineengeslagen en willen werkgevers, werknemers en werkzoekenden praktisch ondersteunen op het gebied van scholing, het werven en behouden van technisch personeel en regelingen omtrent techniek. Als partners participeren vakorganisaties, technische branches, O&O-fondsen, UWV, 8RHK Ambassadeurs, mbo en branche-onderwijs. Bijzonder is dat dit actiegerichte netwerk in staat is snel te schakelen en te verbinden en zo maatwerkoplossingen voor werkgevers en werknemers gaat realiseren.
De techniekbranche - Maakindustrie, Bouw & Infra, Installatie en Metaal - kent in de Achterhoek en Liemers een grote vraag naar vakbekwaam personeel. Veel mkb-werkgevers hebben geen HRM-ondersteuning en zien door de bomen het bos niet meer in hun zoektocht naar personeel en ondersteunende subsidiemogelijkheden voor scholing. Ook voor werkzoekenden en werknemers is vaak niet helder waar zij terechtkunnen. Het Servicepunt Techniek biedt werkgevers en werknemers hulp.
Ontstaan Servicepunt Techniek Achterhoek- Liemers
In 2008 ontstond het Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers. In dit platform werden innovatieve ideeën, vraag en aanbod naar personeel en successen gedeeld. Door de korte lijntjes binnen het netwerk was het mogelijk snel met elkaar te schakelen en acties uit te zetten. In het Servicepunt Techniek zaten verschillende Human Capital partijen zoals: het onderwijs, de overheid en de ondernemers- en werknemersorganisaties. Vanaf 2019 heeft het Servicepunt Techniek als doel; minder versnippering, het begeleiden, omscholen en matchen van werkzoekenden via Servicepunt Techniek partners of andere organisaties en het verbinden hiervan.
Commitment
In februari 2020 hebben de partners de gezamenlijk commitment uitgesproken om het servicepunt verder te professionaliseren. De conclusie in dit overleg was om de acties die uitgezet worden, meer lean te laten zijn. Toine Straatman (Koninklijke Metaalunie en voorzitter van de stuurgroep van het Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers) geeft aan: "We zetten nog meer in op focus op resultaat. Met als uiteindelijk resultaat de manier van samenwerken waar we in 2020 de aanzet voor hebben gegeven. Samen willen de aangesloten partijen het functioneren van de regionale technische arbeidsmarkt verbeteren, intersectorale mobiliteit bevorderen én overzicht creëren van mogelijkheden om het levenslang ontwikkelen van de huidige medewerkers in de technische branche stimuleren."
Missie
Het Servicepunt Techniek is in de eerste plaats een kennisnetwerk van waaruit partijen met elkaar in contact gebracht worden en mogelijkheden worden gedeeld. Daarbij is het Servicepunt Techniek er voor werkgevers in de technische branche die personeel nodig hebben of juist (tijdelijk) te veel personeel hebben. Ook kunnen werkgevers hier terecht met vraagstukken over scholing/ontwikkeling van medewerkers. Het Servicepunt Techniek is er ook voor werkgevers die in subsidieland door de bomen het bos niet meer zien. De samenwerkingspartners bieden een plek voor werkzoekenden die een nieuwe baan willen vinden in de Maakindustrie, Metaal, Installatie of Bouw & Infra-branche. Voor deze werkzoekenden worden verbindingen gelegd voor zij-instromen, oriënteren op het werken in de techniek. Werknemers die zich verder willen ontwikkelen in de techniek of willen overstappen naar een andere techniekbranche, worden in contact gebracht met deskundig adviseurs. Het Servicepunt Techniek wil werknemers en werkzoekenden ondersteunen om zelf regie te nemen op hun loopbaan. Hierbij werkt het Servicepunt Techniek vraaggestuurd, is het een verbinder en zorgt het voor kortere lijnen en meer overzicht in de techniek. "In de regio maken we ons sterk voor het bieden van oplossingen ter verkleining van de mismatch op de arbeidsmarkt", vertelt Caroline Termaat (programmaregisseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij 8RHK Ambassadeurs). "We bundelen de krachten en houden de lijnen hiermee vast. Daarmee helpen we ondernemers in de technische branche op weg met diverse human capital vraagstukken."
Brede samenwerking
Binnen het Servicepunt Techniek werken een groot aantal partners samen. Dit zijn onder meer vakbonden, werkgevers- en brancheorganisaties, de technische opleidingsfondsen, 8RHK Ambassadeurs, het Loopbaanplein, het beroepsonderwijs, de bedrijfstakopleidingen, SBB en het UWV. "De kracht is de samenwerking en verbinding, iedere partner vanuit zijn eigen achterban en expertise; zo moet er een laagdrempelig en toegankelijk servicepunt ontstaan waarin praktische ondersteuning gegeven kan worden vanuit een gezamenlijk doel", aldus Diny Schoorlemmer (FNV). De bedoeling is om vanuit deze brede samenwerking, onder leiding van een slagvaardige stuurgroep en coördinator, met concrete acties uitgevoerd door een werk-groep aan de slag te gaan. In de stuurgroep zal in ieder geval een afvaardiging van de werkgevers- en werknemersorganisaties, opleiders, UWV, de 8RHK Ambassadeurs en de Liemerse Ambassade plaatsnemen. De coördinator wordt de komende maanden geworven.
(Her)gebruik van bestaande instrumenten
Voor werkgevers en werkzoekenden is het woud aan regelingen en subsidies die ingezet kunnen worden erg onoverzichtelijk. Het Servicepunt Techniek wil het overzicht bieden en als vraagbaak voor werkgevers en werkzoekenden dienen. Mike Broekhuizen (Anton Tijdink Techniekopleidingen) vertelt: "Door de samenwerking willen onderwijspartners realiseren dat scholings- en ontwikkelingsbehoeften gebundeld worden en maatwerkoplossingen worden bedacht." "Vooral kleine mkb-bedrijven zijn vaak niet op de hoogte van de subsidiemogelijkheden die onder andere technische O&O-fondsen, provincies en het Rijk voor het ontwikkelen van werknemers kunnen bieden", geeft Rob Nijhof van A+O Metalektro aan namens de technische O&O-fondsen. "Het Servicepunt Techniek heeft contacten met deze werkgevers, informeert hen over de subsidiemogelijkheden en stimuleert de werkgevers hier gebruik van te maken." Het idee is om bijvoorbeeld te kijken of, in plaats van nieuwe instrumenten en platformen te ontwikkelen, een bestaande instrument zoals het TalentCenter Achterhoek (ontwikkeld vanuit het sectorplan Achterhoek (2016-2018) gepromoot kan worden als een werkzoekende aan de slag wil met zijn ontwikkeling.
Van plan naar aan de slag
Het is de bedoeling dat het Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers na de zomervakantie operationeel is. De periode tot september zal gebruikt worden om de uitvoeringsorganisatie klaar te stomen. Hiervoor is Haske van Aken (projectleider Gelders Vakmanschap) gevraagd kwartier te maken. Vanuit het goedgekeurde projectvoorstel stelt zij een uitvoeringsplan op. Er wordt in kaart gebracht welke concrete bijdrage alle partners afzonderlijk en samen kunnen inzetten. Hierbij wordt nauwe afstemming gezocht met de mogelijkheden vanuit her provinciale samenwerkingsverband Gelders Vakmanschap. Zodat ook deze mogelijkheden vanuit de gedachte 'Leren van elkaar' ook in de Achterhoek-Liemers vorm kunnen krijgen. Bestaande structuren worden tegen het licht gehouden en waar mogelijk worden doublures vermeden zodat dit de efficiency en effectiviteit ten goede komt. Zodat voor wat betreft het uitvoeringsplan de puntjes op de i worden gezet en na de zomervakantie gestart kan worden. In de voorbereiding zal al wel medio juni voor alle belanghebbenden een aftrapbijeenkomst worden georganiseerd waarin het uitvoeringsplan gepresenteerd wordt.
Samenwerkingspartners
De samenwerkingspartners in het Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers zijn: AT Techniekopleidingen, IW Achterhoek Rivierenland, Bouwmensen, Loopbaanplein (Leerwerkloket, LerenWerkt, Team arbeidsmarkt), Koninklijke Metaalunie, VNO-NCW Midden, namens de O&O-fondsen A+O Metalektro, 8RHK Ambassa-deurs, De Liemerse Ambassade, Gelders Vakmanschap, SBB, namens de vakbonden FNV, UWV, Graafschap College, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Saxion.
Meer informatie
Met al uw vragen kunt u terecht bij Haske van Aken, kwartiermaker Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers, via 06-22 650 244 en e-mail: haske@geldersvakmanschap.nl.