MKB-Deal: Sparren met Achterhoekse collega-ondernemers

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2020


De MKB-Deal is een regeling waarmee het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondernemers van mkb-bedrijven wil ondersteunen. De Achterhoek heeft daarbij als doel gesteld deze bedrijven te helpen hun arbeidsproductiviteit te verhogen met minimaal 5% binnen twee jaar. Met financiering van het ministerie, Provincie Gelderland, De Graafschap en 8RHK ambassadeurs worden ondernemers geholpen hun bedrijfsproces slimmer in te richten. De doelgroep: Achterhoekse bedrijven met 10-100 medewerkers in dienst.

Tekst: Margreet Koster NieuwBeeld

Het programma

Deelnemers gaan in kleine groepen met elkaar aan de slag, experts en professionals worden voor specifieke vragen ingeroepen. Na drie maanden (fase 1) is er een verbeterplan op maat. Dan startfase 2, voor de daadwerkelijke resultaatverbetering die na ongeveer een jaar een feit is. De mkb-bedrijven voeren zelf het verbeterplan uit, met hulp van een procesbegeleider en delen de voortgang met elkaar. Ondernemers betalen alleen in deze fase een bijdrage van 1.000 euro.

Praktisch en concreet

Verschillende Achterhoekse ondernemers hebben zich al aangemeld. Aan welke organisaties moeten we dan denken? Coach Anja van Niersen: "Zeer betrokken ondernemers die vanuit passie en vakinhoud hun bedrijf opbouwen! Ze willen zich onderscheiden op kwaliteit en altijd een oplossing vinden waar hun opdrachtgevers iets aan hebben. Deze leiders hebben behoefte om hun ideeën te toetsen met gelijkgestemden om elkaar te versterken. Ze zoeken sparringpartners die weten wat het is om een bedrijf op te bouwen." Een van die ervaringsdeskundigen is coach en initiatiefnemer Rob Schouten: "De ondernemers staan met beide benen op de grond. Ze kijken af en toe op afstand naar hun bedrijf om te ontdekken hoe het nog beter kan. Hun uitdagingen gaan over nieuwe businessmodellen, verhuizing, uitbreiding, overname, productie-optimalisatie of investering."

Efficiënt

De eerste groep bestaat uit twintig bedrijven en is bijna compleet. In december start de volgende groep. Belangstellenden kunnen zich aanmelden.

Een van de partijen die investeren in de MKB-Deal is De Graafschap. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp: "De Graafschap staat midden in de Achterhoekse samenleving. Daarom past de MKB-Deal goed bij ons. Onze business-clubleden kunnen als deelnemer of financier deelnemen.En natuurlijk is de Vijverberg een perfecte locatie voor bijeenkomsten." In twee jaar tijd starten meerdere groepen.


De MKB-Deal Achterhoek is mede mogelijk gemaakt door: 8RHK Ambassadeurs, De Graafschap, Rabobank Graafschap en Rabobank Noord-Oost Achterhoek, VNO NCW, RCT, Metaalunie, SIKA, Provincie Gelderland en het ministerie van EZK.




STOOFF Interior Projects: "Op zoek naar inspiratie van echte ondernemers"

STOOFF InteriorProjects Eibergen is gespecialiseerd in maatwerkinterieurs voor de zakelijke en de particuliere markt. Eigenaar Peter Stoverink vertelt erover in het promotiefilmpje: "STOOFF, de 'goeiste' in interieurbouw!" STOOFF groeide in twintig jaar tot een organisatie met veertig medewerkers en werkt voor onder andere Schiphol, Bijenkorf en diverse buitenlandse opdrachtgevers. Het bedrijf is klaar voor de volgende (groei)stap. Stoverink: "Waar moet je op letten en wat staat ons te wachten als we verder willen doorgroeien? Daarover sparren we graag met collega-ondernemers die een soortgelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. We zoeken dus inspiratie en begeleiding. Daarnaast willen we graag ver-tellen over ons moderne automatiseringssysteem: ons hele bedrijf draait op slechts een methodiek - van tekening tot nacalculatie - en dat is best uniek."




Nijhuis Group: "Hoe meer je je ontwikkelt, hoe meer je erachter komt dat je nog lang niet alles weet"

Nijhuis Group levert halffabricaten en eindproducten in rubber, staal, rvs en aluminium (o.a. voor de levensmiddelenindustrie, gezondheid & beweging en veiligheid). Carolien Nijhuis staat aan het roer van het snelgroeiende familiebedrijf: "Hoe meer je je ontwikkelt, hoe meer je erachter komt dat je nog lang niet alles weet", legt ze uit. "Onze basis is stabiel, we groeien flink. Met de experts en de collega-ondernemers hopen we een goed plan uit te kunnen zetten. We vertellen zelf graag iets over onze cultuur: we betrekken onze medewerkers bij beslissingen. Iedereen is belangrijk, ongeacht je functie. Dat is belangrijk om je mensen betrokken te houden. Die manier van leidinggeven heeft de Achterhoek nodig."




DTE: "Altijd kijken hoe het nog beter kan"

Dutch Thermal Engineering (DTE) bouwt koel-, verwarmings- en tempereerunits van 1 tot 2000 kW. Met 15 medewerkers in Indonesië en 55 in Gaanderen bedient DTE de internationale markt van machinebouwers in Food, Packaging, Welding, Grafical etc. DGA Frank Geerdink: "We willen nog verder groeien, ons productaanbod uitbreiden, nieuwe markten bedienen. En die 5% arbeidsproductiviteitsverhoging is interessant. We werken al efficiënt en lean, maar staan open voor tips en slimme oplossingen bij collega's. Daarbij kunnen wij onze eigen ervaringen delen. Want een snelle groei betekent ook iets voor je mensen. Zo zagen onze managers hun span of control in korte tijd snel uitbreiden. Daar moet je met elkaar op anticiperen."
 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media