Voor veel bedrijven in de regio is de zoektocht naar gekwalificeerd personeel een flinke uitdaging. Volgens Ton Loef, directeur DOC Opleiding & Training, doen deze bedrijven er verstandig aan om juist het talent binnen het bedrijf verder te ontplooien. De nieuwe opleiding 'Van werkvloer naar leidinggeven' levert hier een bijdrage aan.
Ton Loef liep al een tijdje rond met het idee om een goed opleidingstraject voor getalenteerde werknemers in de regio te ontwikkelen. "Bedrijven in de regio hebben zeker talenten in huis en zij doen er verstandig aan om in deze talenten te investeren en zo goede medewerkers te behouden. Bovendien zijn deze talenten na een jaar of vijf zelf ook wel toe aan een volgende stap. Maar de overstap van de werkvloer naar leidinggeven maak je niet zomaar. Er is weliswaar een groot online opleidingsaanbod, maar het is lastig om op basis van dat aanbod voor jezelf een route uit te stippelen. Als opleidingsspecialist willen we graag een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van talent in de regio. Daarom hebben we voor deze getalenteerde werknemers de opleiding Van werkvloer naar leidinggeven ontwikkeld; een stevig traject waarbij talent dat niet optimaal wordt benut kwalitatief wordt ontwikkeld."
Modules
Kenmerkend voor de nieuwe opleiding is dat er eerst naar de talenten van de werknemers wordt gekeken, voordat het bedrijf en de markt aan bod komt. "We starten met de persoonlijke vaardigheden, vervolgens krijgen de cursisten meer inzicht in wat er om hen heen gebeurt in het bedrijf en eindigen we met een blik op de buitenwereld. De cursisten doorlo-pen deze stappen met behulp van de modules persoonlijke communicatie, praktisch leidinggeven, basisvaardigheden HRM, logistiek management, financieel management en als laatste de module marketing en ondernemerschap. De lessen worden gegeven door zeer ervaren docenten die zelf jarenlang in het bedrijfsleven met hun vakgebied bezig zijn geweest. Het traject duurt ongeveer veertig weken, waarbij er een keer in veertien dagen een middag en avond les wordt gevolgd. Naast theorie krijgen de cursisten praktische opdrachten mee die direct op de werkomgeving kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld het observeren van de eigen communicatie en de communicatie binnen het bedrijf. Aan het einde van het traject heb je als cursist een eigen portfolio opgebouwd en krijg je een kwalificerend eindgesprek. Als beide in orde zijn, ontvang je je het DOC-managementdiploma Leidinggeven."
Anticyclisch investeren
Ton hoopt van harte dat bedrijven aan de slag gaan met het investeren in talent. "Een aantal bedrijven heeft het financieel nu wat zwaarder, maar juist wat betreft opleidingen is het heel erg belangrijk om anticyclisch te investeren. De komende twee jaar hebben we al het talent in regio heel hard nodig. Wees dus zuinig op je mensen en laat zien dat ze het waard zijn!"
Het kabinet heeft 50 miljoen uitgetrokken voor het crisisprogramma NL leert door. Hiermee kunnen werknemers vanaf dit najaar scholingstrajecten volgen zoals kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of een eerste module van een langer omscholingstraject. Om gebruik te maken van de scholingsmogelijkheden, hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een deelnemende opleidingsinstantie. De opleidingsinstantie handelt verder de administratie en kosten af.