Grenslandcollege zorgt voor nauwere samenwerking en scholing met Duitsland
Woensdag 30 september stond in het teken van projecten die tot stand zijn gekomen door de Regio Deal, grensoverschrijdende pro-jecten in het bijzonder. Bij CIVON werd Peter van 't Hoog, gedeputeerde van provincie Gelderland, in een half uur tijd bondig bijgepraat door Joris Bengevoord, burgemeester Winterswijk en Gijs Smeman van CIVON hoe onderwijs en bedrijfsleven samen investeren in behoud en ontwikkeling van vakkennis. Speciale aandacht was er voor de ondertekening van de intentieovereenkomst van het Grensland College. Het Grensland College is een vernieuwend initiatief in Nederland. Samen met het regionale bedrijfsleven wordt hier vorm aan gegeven, om zo snel te kunnen schakelen tussen onderwijs en de behoefte op de arbeidsmarkt. Op initiatief van het Graafschap College worden samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Saxion tweejarige praktijkgerichte hbo-opleidingen, de zogeheten Associate degree (Ad) opleidingen, ontwikkeld. De opleidingen zijn bedoeld voor Nederlandse en Duitse afgestudeerde mbo-studenten en werkenden. Vanuit het voormalige raadhuis van Winterswijk en bij werkgevers en innovatiecentra zoals CIVON worden lessen verzorgd. Theorie en praktijk worden zo sterk verbonden. De eerste opleidingen starten in september 2021. Het doel is uit te groeien naar negen opleidingen in september 2024.
Uitkomsten klanttevredenheidsonderzoek Laborijn
In juni en juli 2020 is door een onafhankelijk bureau, MAGIS, een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de klanten van Laborijn met een bijstandsuitkering. In het onderzoek draaide het om de gevoelsmatige beleving van de kwaliteit. Hoe ervaren klanten het contact, de service en de medewerkers? Zo'n 2.500 klanten zijn benaderd om mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk hebben 400 klanten meegedaan. Voor het onderzoeksbureau is de deelname voldoende om een representatief rapport op te leveren. Het algemeen oordeel dat klanten geven over de medewerkers van Laborijn is een 6,6. Het contact met Laborijn wordt gewaardeerd met een 6,5. De manier waarop zij behandeld worden, scoort een 6,7. De communicatie wordt positief gewaardeerd. Twee derde van deze klanten vindt Laborijn goed bereikbaar en bijna 75% vindt de brieven van Laborijn begrijpelijk. Ook zijn klanten tevreden over de tijdigheid waarmee de uitkering wordt betaald. Naast de punten die goed gewaardeerd worden zijn er ook aandachts- en verbeterpunten. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat Laborijn haar klanten beter kan bedienen door nog beter te luisteren en klanten het gevoel geven dat zij bij Laborijn terecht kunnen met problemen of vragen. Ook wordt niet altijd de meerwaarde van de ondersteuning van Laborijn gezien. Een kleine 40% denkt door de hulp van Laborijn meer kans te hebben op het vinden van een baan of vrijwilligerswerk. Iets minder dan 50% zegt door de ondersteuning van Laborijn mee te kunnen doen aan de maatschappij en zich beter te kunnen redden. Jan-Henk Janssen, algemeen directeur Laborijn: "We zijn blij met de uitkomsten en reali-seren ons ook dat er zeker nog werk aan de winkel is. Het is daarom van groot belang dat we goed kijken naar de aandachts- en verbeterpunten, daar willen we structureel aan werken. Omdat we periodieke metingen gaan doen, kunnen we goed gaan monitoren of verbeteringen ook bijdragen aan een hogere klanttevredenheid."
Openstelling MKB Kredietfaciliteit Gelderland
Gelderse mkb'ers die kapitaal nodig hebben voor innovatie in de sectoren food, health, tech en energy en cross-overs, kunnen vanaf nu gebruik maken van het fonds MKB Kredietfaciliteit Gelderland (MKG). MKG richt zich hiermee dus ook op alle veelbelovende Gelderse bedrijfstakken in relatie tot de topsectoren, die nu door covid-19 moeilijk aan kapitaal komen. De provincie Gelderland stelt via Topfonds Gelderland hiervoor 11 miljoen beschikbaar. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland en investeert hiermee in bedrijven met groeiambitie. Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL: "Innovatieve mkb'ers zijn cruciaal voor de innovatiekracht en het toekomstige verdienvermogen van Gelderland. Precies voor deze groep stelt de provincie Gelderland kapitaal beschikbaar. Daarmee blijven innovatieve ondernemers in Gelderland in staat te werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Dit leidt tot banen en een sterkere regionale economie." Gelderse ondernemers in verschillende fases en actief in de ontwikkeling van innovatieve technieken in de sectoren food, health, tech en energy kunnen voor deze middelen terecht bij Oost NL. Oost NL neemt dan deel in het aandelenkapitaal of verstrekt leningen. De looptijd van dit fonds is drie jaar en het betreft een tijdelijk fonds ter overbrugging van de gevolgen van covid-19. De voorwaar-den van het MKG zijn dezelfde als bij het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG).