Leon ten Have, teamleider Werkgeversservicepunt Achterhoek
Wat een omslag ineens! Van een bloeiende economie en investeren om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, naar angst, (mogelijk) ontslag en werkgevers helpen met de noodmaatregelen van het Rijk. Ongelooflijk!
Er zijn verwachtingen dat de economie in het derde kwartaal weer aantrekt, op voorwaarde dat Nederland dan grotendeels uit de intelligente lockdown is. Maar er zijn mogelijk ook sectoren die de coronacrisis pas dan het hardst gaan voelen: de industrie en de bouw wellicht? Beide sectoren ondervinden nu al problemen met de toelevering van materialen en met afnemende vraag uit binnen- en buitenland.
Wat de werkelijke gevolgen van de coronacrisis op termijn zijn, is op dit moment koffiedik kijken en nog nauwelijks te overzien. Optimisten geven aan dat we het wel gaan redden en dat de huidige crisis weliswaar een felle is, maar van korte duur zal zijn. Als de maatregelen tot enkele maanden beperkt (kunnen) blijven! Maar als de huidige signalen die wij hier binnenkrijgen doorzetten, dan gaan er absoluut economische klappen vallen! Pessimisten geven aan dat die klappen zelfs harder zijn dan tijdens de financiële crisis van 2008. We zagen in de afgelopen jaren al een discrepantie op de Nederlandse arbeidsmarkt. De dreiging dat de huidige crisis die kloof tussen kansrijk en kansarm verder zal vergroten, is groot!
Is het dan alleen maar kommer en kwel? Ik denk het niet! De coronacrisis laat zien dat veel werkgevers ook erg creatief kunnen zijn en de productie- en werkgelegen-heid op peil kunnen houden, al dan niet via productdifferentiatie. Sommigen zijn zelfs drukker dan ooit te voren en zien nieuwe kansen.
En wat te denken van de nieuwe manieren van werken? De veelheid van mensen die nu (gedeeltelijk) thuiswerken, leiden tot minder files en minder stikstofuitstoot, geen verlies aan reistijd, werken zonder afleiding, enzovoorts. Dus efficiënter? Is die nieuwe manier van werken ook een drijfveer tot vernieuwing van organisaties?
Ook laat de coronacrisis zoals elke noodsituatie dat doet een enorme verbondenheid en verbroedering zien. 'Samen zijn we sterk'. En daarin liggen kansen om hier weer goed uit te komen.
Nederland gaat een nieuwe fase van de coronacrisis in. De overheid (landelijk en lokaal) geeft prioriteit aan het zoveel mogelijk overeind houden van de economie, met onder andere een groot 'noodpakket' om bedrijven te beschermen en werkgelegenheid te behouden.
Men zegt wel eens; 'in tijden van nood wordt duidelijk wat werkelijk van waarde is'. De coronacrisis lijkt daarop geen uitzondering. Zorgmedewerkers, supermarktpersoneel, de postbezorger en politie; beroepsgroepen die jarenlang bezuiniging en flexibilisering om de oren kregen, worden nu bejubeld en tot helden verheven, begeleid door landelijk applaus en loftrompetters op tv en sociale media.
Als ik zo mijn gedachten over de huidige crisis laat gaan, dan voelt het bijna als een soort 'schizofrene situatie'; op alle fronten stof tot nadenken!
En het Werkgeversservicepunt Achterhoek? Wij werken en denken graag met u mee.
Wilt u een gesprek met een van onze accountmanagers? Bel ons op nummer 088 365 0400. Of bezoek onze website: www.wspachterhoek.nl