Zonnige Bedrijven: Van en voor de Achterhoek

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 2 2020


Klimmen naar het dak, klimmen op de duurzaamheidsladder. Dat is het idee achter Zonnige Bedrijven Achterhoek, een project van Agem, provincie en gemeenten om in 2030 tot een energieneutrale regio te komen. Ondernemingen zetten eenvoudig een waardevolle groene stap door hun dak met zonnepanelen te laten beleggen. Dat heeft niet alleen maatschappelijk, maar ook economisch direct effect.

Tekst Aart van der Haagen


Een satellietfoto van de Achterhoek zal op de middellange termijn een opvallend beeld te zien geven, als er ten opzichte van nu nog eens 60.000 zonnepanelen extra op bedrijfsdaken liggen. "Vanuit dit project hebben we er reeds 10.000 gerealiseerd, waarvan alleen al 1600 bij de hoofdvestiging van Kramp in Varsseveld", zegt projectleider Paul Wallerbos. "Daar komen er binnen een jaar 50.000 bij van tientallen andere Achterhoekse ondernemingen die meedoen aan dit initiatief. Overigens kent Nederland op dit moment een bruto potentie van negentig procent aan dakoppervlak, waarbij je wel moet aantekenen dat soms de draagkracht of de dakconstructie de mogelijkheden beperken. Agem brengt dat echter snel en nauwkeurig in kaart via een kosteloze, vrijblijvende zonnedakscan met daaraan gekoppeld een maatwerk-adviesgesprek, ook over de investering en de terugverdientijd."

Eigen economie

De Achterhoek verduurzaamt en dat op een geheel zelfvoorzienende manier. Wallerbos: "Agem maakt zich al vijf jaar sterk voor het zelf opwekken en leveren van energie in de regio, als samenwerking van acht gemeenten en vijftien energiecoöperaties. Een belangrijk element is dat we voor alle facetten van het proces bedrijven uit de omgeving inschakelen. Niet alleen om hun dakvlakken beschikbaar te stellen, maar ook om een technische of andere bijdrage te leveren, zoals het ontwerpen, installeren en onderhouden van de zonnepaneleninstallatie. Daarmee ondersteunt de Achterhoek dus zijn eigen economie in de transitie naar energieneutraliteit in 2030, een gezamenlijke doelstelling van de acht gemeenten. Overigens hebben wij een energieloket ingericht om alle mogelijke vragen rechtstreeks te beantwoorden, bijvoorbeeld over investeringen en subsidies."

Positieve respons

Concreet houdt Zonnige Bedrijven Achterhoek in dat ondernemers kosteloos advies en hulp krijgen over het benutten van hun dakvlak voor het opwekken van zonne-energie, die ze eventueel ook (deels) zelf kunnen afnemen. "In de afgelopen twee jaar hebben we vanuit Agem zo'n 350 grotere bedrijven en instellingen benaderd om zich bij het project aan te sluiten, wat een positieve respons van circa vijftig procent opleverde", aldus Wallerbos. Een flinke score, die de hoge betrokkenheid van Achterhoekse bedrijven bij de omgeving illustreert. "Na een succesvolle pilot in de regio zetten we het initiatief nu definitief door. Daarnaast rolt de provincie dit programma uit in de rest van Gelderland, met het stimuleringsproject 'Verzilver Uw Dak'. Wat drempelverlagend werkt is de SDE-exploitatiesubsidie, die de ondernemer gedurende vijftien jaar garandeert dat hij de voor het terugverdienmodel gecalculeerde stroomprijs ook daadwerkelijk krijgt." Het project richt zich op ondernemingen met een dakvlak van ten minste 500 vierkante meter. "Voor zulke organisaties vormt dit een relatief eenvoudoge manier om hun CO2-foot-print en hun imago te verbeteren, maar ook om een maatschappelijke en economische waarde toe te voegen aan de Achterhoek." Via de website kunnen ondernemers eenvoudig een aanvraag indienen voor een kosteloos en vrijblijvend zonnedakadvies.

www.zonnigebedrijven.nl

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media