Column Lodder

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2014

Huwelijksperikelen

Recent is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend ter modernisering van het huwelijk. Nu leidt trouwen, zonder van te voren huwelijkse voorwaarden op te maken, automatisch tot gemeenschap van goederen.

Bij echtscheiding moet het gemeenschappelijk vermogen dan in gelijke delen worden verdeeld. Dat kan nadelig uitpakken, met name als de waarde van het door de ene echtgenoot ten huwelijk aangebrachte vermogen aanzienlijk afwijkt van dat van de andere echtgenoot.

In 2012 werden volgens het CBS in Nederland 70.315 huwelijken gesloten terwijl in dat jaar 33.273 echtscheidingen werden uitgesproken. De gedachte ‘een echtscheiding overkomt ons niet’, maakt vaak een illusie armer.

De beperkte gemeenschap moet de nieuwe standaard worden. Deze gemeenschap bevat alleen het vermogen dat gedurende het huwelijk wordt opgebouwd. Het vermogen waarover de beide partners vóór het huwelijk beschikken blijft dan privévermogen. Dit geldt ook voor eventuele tijdens het huwelijk ontvangen giften en erfenissen waarop geen uitsluitingsclausule van toepassing is verklaard.

Is de onderneming voor het huwelijk gestart dan valt het ondernemingsvermogen buiten de huwelijksgemeenschap. Het ondernemingsresultaat (positief of negatief) wordt vanaf de huwelijksdatum wél tot het gemeenschappelijke vermogen gerekend.

Om te voorkomen dat voorhuwelijks privévermogen alsnog in de huwelijksgemeenschap opgaat, moeten de echtgenoten een administratie van hun privévermogen bijhouden.

Privéschuldeisers kunnen zich slechts op de helft van de opbrengst van een gemeenschapsgoed verhalen. De andere helft komt toe aan de andere echtgenoot en valt buiten de gemeenschap. De andere echtgenoot heeft de mogelijkheid om het verhaal van de schuldeiser te beperken door het betreffende goed tegen de helft van de waarde over te nemen.

Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan niet meer automatisch tot de gemeenschap behoren.

Dit wetsvoorstel helpt eventuele onwenselijke situaties te voorkomen en sluit aan bij de wens om voorhuwelijks opgebouwd vermogen, erfenissen alsmede eventuele schulden, buiten de gemeenschap te houden.

Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur

oost-gelderland business | nummer 4 | SEPTEMBER 2014

nieuws

BonsenReuling professionaliseert internationale dienstverlening

BonsenReuling Accountants-Belastingadviseurs zet een volgende stap in de professionalisering van de diensten voor bedrijven die controleplichtig zijn en internationaal zaken doen. Dit bedrijfsonderdeel gaat Kreston BonsenReuling Audit heten en krijgt de website www.krestonbonsenreuling.nl

BonsenReuling beschikt al jaren over de vereiste vergunning van de AFM voor het uitvoeren van wettelijke controles voor zogenaamde controleplichtige bedrijven. Dat zijn bedrijven waar voldaan wordt aan twee van de drie criteria: een balanstotaal groter dan 4,4 miljoen euro, een netto omzet hoger dan 8,8 miljoen euro en/of meer dan 50 medewerkers. Om bedrijven die internationaal zaken doen een wereldwijd zakelijk netwerk te kunnen aanbieden, is zij sinds 2005 lid van Kreston International. Ruim 20.000 experts uit 108 landen werken nauw samen om oplossingen te bieden aan ondernemers met grensoverschrijdende vraagstukken.

Om de eenheid en herkenbaarheid van dit netwerk te vergroten, is besloten om de naam Kreston meer naar buiten toe uit te dragen en de naam Kreston op te nemen in de bedrijfsnaam. BonsenReuling Audit B.V. gaan Kreston BonsenReuling Audit B.V. heten. Door de aansluiting bij dit kwalitatieve, internationale netwerk is BonsenReuling meer zichtbaar als een serieus regionaal alternatief voor bedrijven die voorheen om die reden kozen voor één van de grote accountantskantoren.

Voor alle andere dienstverlening blijft de naam BonsenReuling gehandhaafd.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media