Geïnspireerd – en akoestisch – inrichten
We zien steeds vaker dat producenten van specifieke zaken publicaties brengen over de toepassing van hun producten in een groter geheel. Zo brengt Rockfon (van Rockwool) een prachtig magazine (hoewel, eerder een boekwerkje) over de toepassing van hun akoestische producten in moderne kantoorinrichtingen. Schijnbaar terloops worden ook schitterende voorbeelden gegeven van zeer aantrekkelijke en praktische inrichtingen van kantoren. Via de Rockfon Office Hub (www.rockfon.nl/hub/office/) kan het magazine worden besteld, en het is zeker de moeite waard, al is het maar om inspiratie op te doen voor het eigen kantoor. Dat de producten van Rockfon een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van geluidsoverlast binnen de werkomgeving, mag duidelijk zijn. Dat de plafond- en wandoplossingen ook nog heel decoratief kunnen zijn en een bijdrage kunnen leveren aan de totale inrichting, is dan mooi meegenomen. In het magazine worden ook nog eens zes trends in de kantorenwereld genoemd waar we de komende jaren mee te maken krijgen.
Failliet, en nu? Doorpakken!
Dit leuke en zeer leesbare boekje over een minder leuk onderwerp is in twee delen verdeeld: het begint (na een introductie door de schijnbaar alomtegenwoordige Annemarie van Gaal) met een bijna wetenschappelijke benadering van het fenomeen failliet gaan, waarbij twee dingen zijn blijven hangen: als je op je bek gaat, doe het dan goed (een vrije vertaling van Robert Kennedy’s uitspraak ‘Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly’), en falen is de moeder van succes.
Het tweede deel begint met een introductie van 10 (ex-)ondernemers die vertellen over hun wederwaardigheden met het failliet gaan. Vervolgens krijgt de lezer 10 tips hoe hij het beste kan omgaan met een (dreigend) faillissement. Het lijken in eerste instantie open deuren die worden opengetrapt (kan dat eigenlijk wel?) want iedere ondernemer weet wel dat hij bepaalde dingen niet moet doen, of laten. Daarom is het nuttig dat de tips worden uitgelegd, verklaard, en ondersteund met echte voorbeelden van mensen die deze problemen aan den lijve hebben ondervonden – de ervaringsdeskundigen.
De auteurs zijn niet de eersten de besten: Jacqueline Zuidweg is directeur-eigenaar van schuldhulpverleningsbureau Zuidweg & Partners. Bovendien is ze Zakenvrouw van het Jaar 2012. Josette Dijkhuizen is VN-Vrouwenvertegenwoordiger van het Jaar 2013 en ondernemer, wetenschapper, schrijver en coach/adviseur op het gebied van ondernemerschap.
Titel: Vallen, opstaan en weer doorgaan.
Omvang: 128 pagina’s, gebonden
Auteurs: Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen
Prijs: € 14,95
ISBN: 978 90 259 0275 9
Uitgeverij: Uitgeverij Ten Have, www.uitgeverijtenhave.nl
Boeken
oost-gelderland business | nummer 3 | juli 2013
Spoor Achterhoek-Münsterland
heeft potentie
In Oeding (D) is onlangs het resultaat gepresenteerd van het haalbaarheidsonderzoek naar een spoorverbinding Arnhem-Achterhoek-Münsterland. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse ontmoeting van burgemeesters uit de Regio Achterhoek en de Kreis Borken.
Uit het onderzoek blijkt dat de reizigersaantallen momenteel te laag zijn om de spoorverbinding te realiseren. In de toekomst kan dit er echter heel anders uit gaan zien.
Het meest haalbaar lijkt een reactivering van het tracé Winterswijk-Borken. Dit tracé sluit aan op de bestaande spoorverbinding tussen Borken en Essen. Via een in de toekomst te realiseren verbinding van Bocholt naar Borken komt er ook een aansluiting richting Münster. En via Zutphen en Winterswijk krijgt ook Apeldoorn dan een snellere verbinding met Duitsland.
De in 2001 gereactiveerde spoorlijn Gronau-Enschede toont aan dat er behoefte is aan grensoverschrijdende OV-verbindingen. Momenteel reizen daar dagelijks meer dan tweeduizend personen. Dat zijn vooral werkenden en studenten, maar ook het aantal dagjesmensen en toeristen neemt gestaag toe.
De bestuurders spraken uit dat een revitalisering zeker ook positieve effecten zal hebben op de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van beide grensregio’s. Een spoorverbinding draagt daadwerkelijk bij aan het slechten van grensbarrières. Onder andere de arbeidsmarkt en de onderwijsinstellingen zullen er de noodzakelijke infrastructuur door krijgen om grensoverschrijdend te kunnen functioneren.