Ondernemer in Beeld: Nico Wissing

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 2 2013

Ondernemer in Beeld

‘Ik ben wars van

de oude tuinlijnen’

Nico Wissing, oprichter en eigenaar van Green, kan bogen op meer dan 30 jaar ervaring in tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud. Hij geeft lezingen in binnen- en buitenland en wordt gezien als visionair in het groen. Oost-Gelderland Business zocht Wissing op in Megchelen.

Samen met zijn team maakt Nico Wissing concepten, bestekken, technische details en presentaties voor de nationale en internationale markt. Concepten die zorgen voor een versterking van de architectuur en de opwaardering van een pand, gecombineerd met meer gebruiksgemak en passend bij de lifestyle.

Wissing is een bezige bij, maar de core-business is en blijft het ontwerpen van tuinen, parken en landschappen. “Dat doen we op een duurzame en verfrissende manier. Een beetje anders dan normaal.” Momenteel zet Wissing zich veel in voor de regio. “We zijn aan het kijken of we de maakindustrie uit de regio een mooie positie kunnen geven. Een van de projecten waar we mee bezig zijn, is het bouwen van de Floriadetuin in Doetinchem. Daarnaast zijn we betrokken bij De Afbramerij, die onderdeel uitmaakt van DRU Industriepark in Ulft.” Wissing maakt binnen zijn bedrijf veel gebruik van buitenlandse stagiaires. “Dat zijn studenten die bijvoorbeeld tuin- of landschaparchitectuur studeren. Ze komen uit de hele wereld.”

Weinig vernieuwing

“Ik houd van mooie plantencombinaties”, vervolgt Wissing. “Planten, veel groen, tuin- en landschaparchitectuur. Maar dan op een heel vernieuwende manier. Ik ben een beetje wars van de oude lijn. Er zit namelijk weinig vernieuwing in ons vak en proberen we te doorbreken. Dat heb ik samen met Lodewijk Hoekstra (onder andere bekend van Eigen Huis en Tuin, red.) gedaan. Kijk, als ontwerper is het hartstikke leuk om mooie ontwerpen te maken en daar prijzen mee te winnen. Maar zoiets blijft een beetje in ‘de groene wereld’ hangen. En Lodewijk kan zoiets naar de mens toe brengen en dat is de verbindende slag die we gemaakt hebben. Samen met Lodewijk heb ik ook een boek geschreven, ‘Sparren voor een duurzaam leven’. Ook hebben we de website www.nlgreenlabel.nl waar zowel bedrijven als particulieren kunnen vinden wat er aan duurzaamheid te vinden is en hoe je op een duurzame en verantwoorde manier tuinen en parken kunt aanleggen.”

Groene vingers

Het bedrijf van Wissing werkt niet alleen voor bedrijven en instellingen. “We werken ook voor particulieren. Tuinen van groot tot klein. Ik ben vanaf m’n prille jeugd ben ik al in de groen. Ik heb dus van kinds af aan al de neiging naar het groen gehad. Ik liep op m’n achtste al bij kwekerij Venhorst, ook in Megchelen, en van mijn kreeg ik toen al een eigen tuintje waar ik spulletjes verbouwde. Groen zit in mijn genen. Je kunt me er midden de nacht voor wakker maken.”

Voor Wissing was het niet meer dan logisch om na de middelbare school door te gaan in het groen. “Ik ben een ongelooflijk bevoorrecht iemand. Ik heb mijn passie en talent om kunnen zetten naar mijn werk en iets wat ik graag doe.”

De Achterhoek

Wissing houdt van de Achterhoek en zet zich daar dan ook hard voor in. “We hebben de Waterschapstuin in Doetinchem gemaakt, die toch wel baanbrekend was. Met veel Achterhoekse bedrijven uit de maakindustrie hebben we de tuin ingericht. Daarnaast hebben we voor de Azora Groep verschillende zorgtuinen en parken gemaakt. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe soorten toepassingen. En op die momenten wil ik heel erg out of the box te denken. En dan werk ik bijvoorbeeld met kunstenaars, mensen uit de mode of juist mensen uit de hightech industrie. Dat vind ik heerlijk om te doen.”

Met deze manier van werken en denken hoopt Wissing de regionale jeugd te interesseren voor het vak. “Ik wil ze anders naar ons vak te laten kijken. Nu wordt het nog té vaak geassocieerd met schoffelen en decoratie. Groen heeft veel meer waarde dan alleen decoratie. Het is een antwoord op heel veel problemen. Het werkt tegen stress, je hebt minder criminaliteit, je werkt aan biodiversiteit, je kunt de waarde gebouwen verhogen, het reduceert de co2-waarde.”

Nog even terug naar de Achterhoek. “We moeten de waarde en de schoonheid van het landschap gaan waarderen en in dat landschap iets bouwen of er op een bepaalde manier mee werken. Als dat lukt, krijg je zulke unieke locaties. Daar kan niemand in Nederland aan tippen. Als je een regionale architect die duurzaam kan bouwen met streekproducten combineert met een duurzame tuin- en landschaparchitect, dan heb je het landschap, het vakmanschap, het moraal van de streek én de grondstoffen meegenomen. En daar heeft de regio enorm veel baat bij. Dat zie ik heel erg zitten, want daar je gigantisch mooie dingen mee doen.”

Filosofie

Bij elk ontwerp probeert Wissing na te denken over het nut van de toegevoegde materialen in de tuin of het park. “Het moet een functionaliteit hebben. Je moet iets teruggeven aan de natuur. Voor de vogels, insecten, het microleven om ons heen. Daar moet meer plek voor gecreëerd worden en ons daar van bewust zijn. Dat leg ik mezelf dus bij elk ontwerp op. En daar kunnen we nog enorme slagen in maken hoor. De reeks aan materialen die nu over het algemeen gebruikt worden, is zo plat als een dubbeltje. Die worden vanuit de hele wereld bij elkaar gesleept en hebben een slechte footprint (zie kader). Maar dat geldt ook voor verkeerd gekweekte planten of bomen waar weinig leven in zit.”

Balans

Wissing pleit voor meer gebruikersgroen en minder nutteloos groen. “Een gazon is mooi, maar in een stad moet je niet alleen gras willen. Het is mooier een combinatie te maken van de omgeving als onderdeel van het dagelijks leven. De grond bij bedrijfsgebouwen ligt er vaak zielloos bij. Met een paar ingrepen is er iets van te maken. Je kunt die grond verdelen in functioneel groen of kijkgroen. Natuur bij een bedrijf kan meewerken aan het welbevinden van de medewerkers. Leg wat kronkelpaden aan tussen wilde bloemen door, of een waterplas. Kunnen de medewerkers in de pauzes de natuur in. Het kunnen plekjes van bezinning zijn. Even rustig zitten, zonder telefoon. Maar ook vergaderen is mogelijk. Plekjes waar de mensen zich kunnen concentreren op een idee of op een ontwerp. Ik zou wel ergens een glazen kubus in het groen bij een bedrijf willen neerzetten. Een bezinnings- of zingevingskubus. Alleen werkt in Nederland het klimaat niet erg mee.”

Droom

Wissing heeft idealen en ziet zijn bedrijf als een brug om die te verwezenlijken. “Mijn ultieme droom is een huis van glas, vierkant en geplaatst in de ruimte. Glas is perfect om het landschap dichterbij te halen. Momenteel is slechts twee procent van de huizen naar de tuin gericht. Je moet het landschap in huis halen. Los komen van de vorm. Ik hoop ooit de kans te krijgen zo’n plek te maken.”

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2013

- Favoriete keuken: Italiaanse, Japanse

- Favoriete vakantiebestemming: Er zijn veel mooie plekken op de wereld, maar ik kies toch voor mijn eigen tuin

- Favoriete stad: Amsterdam, San Francisco

- Wat doe je op een vrije zaterdag: Van alles rondom de tuin

- Ik rijd een: Audi A6 Avant, maar ik heb binnenkort een proefrit in een Tesla

- Mijn mobiel is een: iPhone 4s

- Geboorteplaats: Megchelen

- Geboortedatum: 27-05-1961

- Ouders: Hendrik Wissing en Mieneke Hengeveld

- Partner: Yvonne

- Opleiding: Ik ben altijd aan het bijleren

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2013

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2013

De Achterhoektuin tijdens de Floriade

Paspoort

NL Greenlabel bevordert de verduurzaming van de buitenruimte via het duurzaamheidspaspoort. Dat paspoort voor product, materiaal of plant is geen keurmerk met audits, maar een label dat wordt afgegeven op basis van expert-judgement door Royal HaskoningDHV. De indicatoren waarop gelabeld wordt zijn de herkomst, samenstelling, productiewijze, levensduur, onderhoud, energie en einde levensduur. Met dit systeem geeft NL Greenlabel een zichtbaar onderscheidend vermogen aan het gebruik van duurzame materialen en werkwijzen. Op deze manier kan men een bewuste keuze maken.

oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2013

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media