Onderzoek onder marketeers over duurzaamheid

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 5 2012

Bedrijven communiceren te weinig

Waarom houden Nederlandse bedrijven zich bezig met duurzaam ondernemen? 68 procent noemt interne overtuigingen (‘omdat het hoort’) als motief en 57 procent van de respondenten geeft aan dat het loont: duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen bieden nieuwe kansen. 12 procent is ermee bezig omdat ‘het moet’, de externe druk dicteert het.

De stap om expliciet te communiceren over duurzame initiatieven en maartschappelijk verantwoord ondernemen, wordt vooral bepaald door het belang voor het eigen merk en door de maatschappelijke reputatie. Dit blijkt uit een onderzoek onder 125 marketeers van bedrijven en organisaties.

Echtheid van de boodschap

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is anno 2012 een geaccepteerde basisvoorwaarde. Aandacht en belangstelling voor duurzaamheid groeit. Een lastig thema voor bedrijven blijkt het communiceren over wat zij maatschappelijk verantwoord doen, en hoe zij bezig zijn met verduurzaming. Er lijkt een zekere schroom te bestaan. Bovendien is er veel scepsis vanwege het misbruik van woorden als duurzaam en stempels als MVO. Boodschappen moeten dus nu wel als authentiek en betrouwbaar overkomen bij consumenten, medewerkers en stakeholders. Bijna alle deelnemers van het onderzoek zeggen trots te zijn op hun werk als ze bezig zijn met duurzaamheid. Maar liefst 83 procent vindt het zelfs een ‘morele plicht’. Een evenredig groot aantal respondenten geeft aan dat duurzaam ondernemen ook domweg economisch interessant is en dat er geld mee verdiend kan worden.

Welke trends onderscheiden de deelnemers?

• “Communicatie over duurzaamheid moet oprecht zijn en met diepgang, en met een eigentijdse uitstraling”.

• “Greenwashing is verleden tijd; bedrijven gaan steeds serieuzer om met duurzaamheid”

• “Transparantie is een voorwaarde om verder te kunnen verduurzamen, zeker met steeds kritischere consumenten”

• “Duurzaamheid was het domein van de overheid, is nu domein van NGO’s en verschuift via de verantwoordelijkheid van bedrijven en naar straks het domein van de consument”.

• “Duurzaam ondernemen wordt in snel tempo geïntegreerd met de totale bedrijfsstrategie”

• “Consumenten krijgen inspraak in het merk”

Omdat het loont

De stap om professioneel te communiceren over duurzaam en verantwoord ondernemen, blijkt vooral te worden bepaald door de zorg voor het eigen merk en de maatschappelijke reputatie. Ioana Biris van onderzoeksbureau Noordam & De Vries zegt hierover: “Maar liefst 55 procent van de door ons gesproken marketeers geeft aan zich bezig te houden met duurzaam ondernemen omdat het loont. Hoewel ik dat een mooi resultaat vind, verwacht ik dat dit percentage in 2013 aanzienlijk hoger zal liggen”.

Veel daden, weinig woorden

Zouden de grote merken hun duurzame en MVO activiteiten niet veel prominenter moeten rondbazuinen, teneinde de consument te informeren? Annelies Putman Cramer van de Firma Fair Focus vindt van wel. “Opvallend is dat veel marketeers met duurzaamheid bezig zijn uit overtuiging. Hierover expliciet communiceren ervaren zij echter als een vorm van borstklopperij. Veel daden, maar weinig woorden dus. Als de merken meer zouden communiceren, zou verduurzaming van ondernemen, produceren en consumeren sneller en breder ontwikkelen. Daar ben ik van overtuigd.”

oost-gelderland business | nummer 5 | november 2012

Onderzoek onder marketeers over duurzaamheid

Duurzaamheid

Dé Ergonomiegids

Dit lijvige boek is niet zozeer bestemd voor managers om hen suggesties aan de hand te doen voor het leidinggeven, als wel om diezelfde managers op de hoogte te brengen van zaken op de (kantoor)werkplek die de gezondheid van hun medewerkers nadelig kunnen beïnvloeden. Het goede nieuws is dat er direct oplossingen worden geboden die dergelijke zaken kunnen voorkomen. Met die zaken bedoelen we dan aandoeningen als RSI en KANS. Het boek is een grondige verzameling van hulpmiddelen waarmee het werken ergonomisch verantwoord kan plaatsvinden. Daarom is het een uitermate nuttig boek: het biedt een staalkaart van ergonomische producten. Natuurlijk staan er nogal wat oproepen in om bijvoorbeeld een gratis proefplaatsing aan te vragen bij Health2Work, en worden er specifieke merken genoemd van ergonomische producten, maar als je daar doorheen kijkt, is het een gids die op geen enkel kantoor mag ontbreken. Het boek behandelt alle elementen die in een kantooromgeving kunnen voorkomen, van computermuizen tot zit-statafels, en daarnaast bijvoorbeeld persoons- en bestelautostoelen en vrachtwagenstoelen. Tevens is er aandacht voor andere werkomgevingen in de zorg- en industriesectoren. Uiterst nuttig zijn de omschrijvingen van de verschillende aandoeningen, de geboden oplossingen zijn natuurlijk beperkt, want alleen de producten die via Health2Work geleverd kunnen worden, zijn genoemd. Toch: een boek dat elke organisatie zou moeten hebben, en er zijn voordeel mee zou moeten doen!

Titel: Dé Ergonomiegids Ondertitel: voor een gezonde en efficiënte werkplek

Auteur: Health2Work Omvang: 116 pagina’s, hardcover

ISBN: nvt Prijs: gratis na aanvraag Uitgever: Health2Work, www.health2work.nl

Het groene kantoor

Maak een punt van duurzaamheid

Er zijn nog steeds organisaties die wel duurzamer zouden willen opereren, maar nog twijfelen of het wel effect (lees: rendement) heeft, en niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Toch bestaan er bibliotheken aan boeken over verduurzaming en manieren waarop je dit als ondernemer kunt aanvliegen. Het excuus ‘dat is allemaal theorie, daar kan ik in mijn praktijk van alledag niets mee’ geldt nu ook niet meer. Dankzij het boekje van Schoenmaeckers. Dat staat namelijk vol met zeer concrete tips en suggesties om aan MVO te (gaan) doen, bovendien staan er quotes in uit interviews met mensen uit de praktijk, dus die link is ook meteen duidelijk. Wil je nog meer praktijk? In het vooraf-gedeelte word je meteen met je neus op de feiten gedrukt middels een scan in 5 vragen. Slaag je niet voor dat testje? Geen paniek, gewoon verder lezen!

In het begin lijkt de bladspiegel wat rommelig vanwege de broodtekst, tips en quotes, maar daar wen je snel aan. Sterker nog: het maakt het lezen aangenamer vanwege de afwisseling. Beslist een aanrader voor de bewuste ondernemer.

Titel: Het groene kantoor Auteur: Marieke Schoenmaeckers

Omvang: 192 pagina’s, gebonden ISBN: 978 90 8965 111 2

Prijs: € 19,95

Uitgever: Van Duuren Media bv, www.vanduurenmanagement.nl

Boeken

oost-gelderland business | nummer 5 | november 2012

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media