Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 1 2022

Eén op de vijf bedrijven betaalt losgeld of is bereid losgeld te betalen voor data

Uit nieuw onderzoek van Thales is gebleken dat ransomware, malware en phishing organisaties wereld-wijd blijven lastigvallen. Eén op de vijf organisaties (21%) heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een ransomware-aanval, waarvan 43 procent een aanzienlijke impact heeft gehad op de bedrijfsvoering.

De frequentie en impact van ransomware-aanvallen, die voor het eerst werden waargenomen aan het eind van de jaren tachtig met het PC Cyborg Virus, zijn nu versneld. Dit komt door de opkomst van cryptocurrency als voorkeursmethode voor de betaling van ransomware. Uit het Thales Data Threat Report 2022 blijkt zelfs dat een vijfde (22%) van de organisaties losgeld heeft betaald of zou betalen voor hun data. Desondanks gaf 41 procent van de respondenten aan geen plannen te hebben om de beveiligingsuitgaven te wijzigen, ondanks de grotere impact van ransomware.

Bovendien heeft minder dan de helft van de respondenten (48%) een formeel ransomware-plan geïmplementeerd. De gezondheidszorg was het best voorbereid, met 57 procent van de bedrijven met een formeel ransomware-plan; energie was het minst goed voorbereid met 44 procent. Dit is opvallend gezien het feit dat beide sectoren in de afgelopen twaalf maanden met aanzienlijke inbreuken te maken kregen.


Eén op de vijf werkenden vreest financiële problemen als werkgever stijgende brandstof- en energieprijzen niet compenseert

Bijna één op de vijf werkende Nederlanders (18%) is bang om in financiële problemen te raken als zijn werkgever hem niet tegemoetkomt in de stijgende brandstof- en energieprijzen. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet onder 1.710 Nederlandse werknemers. Tegemoetkomen kan bijvoorbeeld door een hogere thuiswerk- en/of reiskostenvergoeding uit te keren. Het niet compenseren door werkgevers leidt niet alleen tot financiële problemen: 16 procent van de werkenden geeft aan dat het niet vergoeden van de hogere reis- en/of thuiswerkkosten voor hen een reden is om op zoek te gaan naar een andere baan bij een werkgever die dit wel doet. Iets waar je als werkgever niet op zit te wachten in een krappe arbeidsmarkt.

28 procent gaat vaker thuiswerken bij uitblijvende compensatie

Wettelijk gezien mogen werkgevers maximaal negentien cent per kilometer onbelast vergoeden aan hun werknemers, maar zij zijn daartoe niet verplicht. Dan ook niet iedereen krijgt deze vergoeding: slechts 71 procent van de werkenden ontvangt een reiskostenvergoeding. Als de stijgende brandstofprijzen niet gecompenseerd worden in een hogere reiskostenvergoeding, kiest 28 procent van de Nederlanders er dan ook voor om de komende weken vaker thuis te werken.

Thuiswerkvergoeding niet meer toereikend

Maar ook bij het thuiswerken komen hogere kosten kijken. Sinds 1 januari 2022 heeft het kabinet een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal twee euro per dag geïntroduceerd. Dit is bedoeld voor het dekken van kosten voor bijvoorbeeld koffie en thee of water- en elektriciteitsverbruik. Maar door de stijgende energie- en levensmiddelenkosten is het de vraag of dit bedrag nog toereikend is. Volgens de helft van de werkenden (49%) die zo'n vergoeding ontvangen, is dat niet het geval. Toch komen zij er uiteindelijk nog beter af dan de gemiddelde werkende: twee op de drie werkenden (67%) krijgt namelijk helemaal geen thuiswerkvergoeding.


Ongekende groei van werkgelegenheid neemt komend kwartaal iets af

Nederlandse werkgevers verwachten in het tweede kwartaal van dit jaar minder personeel aan te nemen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee lijkt het erop dat de ongekende groei in vraag naar personeel langzaamaan stabiliseert. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 518 in Nederland. Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer voor april tot en met juni 2022 komt uit op +36%. Dat is 11 procentpunten minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Tegelijkertijd is het netto werkgelegenheidscijfers van +36% nog steeds een sterke stijging van 31 procentpunten ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Op jaarbasis is er dus nog steeds sprake van een groeiende werkgelegenheid.

Belangrijkste ontwikkelingen

- Werkgevers in de productiesector verwachten de sterkste groei in het tweede kwartaal van 2022, met een netto werkgelegenheidscijfer van +50%. In Q2 2022 verwacht de horeca de minste personeel aan te nemen, met een netto werkgelegenheidscijfer van +26%.

- In het zuiden van Nederland geven werkgevers de sterkste verwachting in werkgelegenheid af, met een netto werkgelegenheidscijfer van +40%. In Oost-Nederland geven werkgevers de laagste verwachting af, met een netto werkgelegenheidscijfer van +24%.

-Organisaties met 10 tot 46 werknemers verwachten grootste concurrentie om talent voor Q2 2022. Het werkgelegenheidscijfer neemt toe met 5 procentpunten in vergelijking met Q1 2022 en met 36 procentpunten in vergelijking met vorig jaar. Organisaties met minder dan 10 werknemers geven de laagste verwachting af, met een werkgelegenheidscijfer van +30%.

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media