Vanaf 1 maart 2017 geeft de Belastingdienst het startsein. De aangifte met vooringevulde gegevens kan dan weer gedownload, gecontroleerd, aangevuld en ingestuurd worden. Ook dit jaar krijg je hiervoor tot 1 mei (2017) de tijd. Zie je deze datum nog niet zitten? Dan kun je online of telefonisch uitstel aanvragen tot 1 september 2017. Denk er dan wel aan dat je dit voor 1 mei aanstaande aanvraagt.
Laat je het samenstellen van jouw aangifte liever over aan een intermediair, dan kun je voor het jaar 2016 nog even rustig achterover leunen. Door mee te liften met de zogenaamde 'beconregeling', heb je tot 1 mei 2018 de tijd om je aangifte te laten indienen. Denk je dan wel aan de deadline van 1 mei aanstaande voor het laten indienen van je aangifte over het jaar 2015?
Verwacht je over het jaar 2016 belasting te moeten betalen, maar betaal je liever geen belastingrente? Allereerst is het goed om te weten dat je 4% belastingrente betaalt vanaf 1 juli na afloop van het aangiftejaar (voor 2016 is dit dus vanaf 1 juli 2017), tot 6 weken na de datum op de aanslag. In de regel garandeert de Belastingdienst dat als je de aangifte inkomstenbelasting 2016 voor 1 mei 2017 instuurt, je geen belastingrente betaalt. Mits de aangifte juist is en de Belastingdienst niet van de ingediende aangifte afwijkt.
Voorbeeld 1
-Je doet op 28 maart 2017 aangifte over het jaar 2016. De Belastingdienst legt een ongewijzigde aanslag op met dagtekening 1 december 2017. De aangifte is voor 1 mei ingediend en ongewijzigd gevolgd.
Je betaalt geen belastingrente.
Voorbeeld 2
-Als in voorbeeld 1, maar nu dien je de aangifte in op 3 mei 2017. Je betaalt belastingrente over het bedrag van de aan- slag, want de aangifte is na 1 mei ingediend en de aanslag is na 1 juli 2017 opgelegd.
Een andere mogelijkheid om belastingrente te voorkomen of te beperken is het op tijd (gelet op een verwerkingstijd van 8 weken, voor 1 mei a.s.) aanvragen en betalen van een voorlopige aanslag. Houd er dan wel rekening mee dat deze de werkelijk te betalen inkomstenbelasting moet benaderen, want de Belastingdienst vergoedt geen rente over een te hoge aanslag.
Heb je al (maandelijks) een deel van een voorlopige aanslag over het jaar 2016 voldaan? Dan is de kans op belastingrente kleiner, mits jouw voorlopige aanslag aansluit bij de werkelijkheid. Je hoeft dan 'alleen nog maar' aangifte te doen.
Succes!
Inge Drabbels - RB MB. Belastingadviseur - Inge.Drabbels@etlnederland.nl