Vrouwelijkeburgemeesters dun gezaaid
Burgemeester Annette Bronsvoort: "In de Achterhoek zijn gelukkig meer vrouwelijke burgemeesters, zoals Loes van der Meijs van Doesburg en Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst, maar landelijk is het aantal vrouwelijke burgemeester helaas nog dun gezaaid. Vanuit de provincie wordt het wel gestimuleerd om meer vrouwelijke burgemeesters aan te stellen." Dat de vrouwen niet bevoordeeld mogen worden, is voor Bronsvoort vanzelfsprekend. "Je moet niet geselecteerd worden omdát je vrouw bent. Het moet gaan om de kwaliteit maar diversiteit in een team is absoluut een voordeel."
Overheid heeft voorbeeldfunctie
Voor wethouder Marieke Frank is het vanzelfsprekend dat zij werkt. "Ik ben van huis uit niet anders gewend. Mijn moeder werkte ook, weliswaar aan huis maar het was in die tijd toch wel bijzonder. Er zijn gelukkig veel vrouwelijke wethouders maar bij overleggen van de portefeuillehouders financiën ben ik wel vaak de enige vrouw." Frank ziet een positieve landelijke tendens. "Er is een verschuiving gaande, ook in de harde sector. Als overheid hebben wij een voorbeeldfunctie. Natuurlijk is het hier allemaal goed gefaciliteerd maar alles valt of staat met de motivatie van vrouwen zelf."
Werken is goed voor je eigen ontwikkeling
Directeur/gemeentesecretaris Marjan Nekkers is in haar functie niet verbonden aan een politiek partij maar heeft er uiteraard wel dagelijks mee te maken. "Landelijk is één op de vier gemeentedirecteuren een vrouw, dat gaat de goede kant op. Natuurlijk is het een fulltime baan maar dat wil niet zeggen dat het alle dagen van 9 tot 5 is. Ik heb altijd fulltime gewerkt, ook toen de kinderen nog thuis waren. Als ik niet zou werken zou ik in elk geval wel bezig zijn met maatschappelijke taken. Voor je eigen ontwikkeling én je financiële onafhankelijkheid is werken zo belangrijk, het houdt je scherp en fris."
Valse bescheidenheid
Meer vrouwen in de politiek is absoluut wenselijk, zo is de mening van deze drie topvrouwen. "We willen graag meer vrouwen in de gemeentepolitiek. We zien genoeg vrouwen, ook binnen onze gemeente, die een mening hebben, ergens iets van vinden en bereid zijn daadwerkelijk iets voor de samenleving te doen. Jammer genoeg zijn deze vrouwen vaak te bescheiden. Ze opereren liever achter de schermen of durven niet het woord te voeren. Daar willen we verandering brengen." Daarom verzorgt de gemeente Oost Gelre, in samenwerking met het instituut ProDemos, en de Achterhoekse gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Doetinchem, een cursus 'Politiek actief' voor burgers. Deze cursus is bedoeld om te kijken wat het bestuurswerk precies inhoudt en wat de geïnteresseerde burger daarin zou kunnen betekenen. "Meer vrouwen in de (lokale) politiek: goed voor de vrouwen én voor het politieke klimaat!" aldus de Oost Gelrese topvrouwen.
In het bedrijfsleven gaat het relatief goed met de positie van de vrouw; steeds meer vrouwen zitten op topposities. In de politiek is echter nog wel een slag te maken. In Oost Gelre staan drie vrouwen aan de top, niets bijzonders vinden zij zelf. Wel pleiten ze alle drie voor meer vrouwen in de (lokale) politiek.
Tekst: Kyra Broshuis