Duurzaamheid centraal tijdens Cleantech Tomorrow 2016
Op 2 tot en met 5 april vindt het jaarlijkse evenement Cleantech Tomorrow plaats in Zutphen en Lochem. Gedurende vier dagen wisselen onderwijs, overheid en ondernemers ervaringen en verhalen uit over hun reis naar een schone en duurzame toekomst.
Cleantech Tomorrow is interessant voor iedereen die zich in wil zetten voor een duurzame en economisch florerende economie. Het evenement heeft als doel om inspiratie, kennisoverdracht en nieuwe contacten te creëren voor de gasten. Tijdens Cleantech Tomorrow maken gasten kennis met vele succesvolle voorbeelden van onder andere partijen uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en burgerinitiatieven. Elk jaar maken de onderwijsdag en de congresdag onderdeel uit van Cleantech Tomorrow. Dit jaar wordt het programma aangevuld met een publieksevenement met onder andere cleantech sessies, excursies, de Cleantech Battle en vele extra’s.
2 en 3 april: wél je eigen achtertuinHoe krijg je een aandeel in de energie van windmolens? Hoe kun je meer halen uit je auto als hij voor de deur stil staat? Wat gebeurt er al achter je eigen voordeur op het gebied van cleantech, misschien wel zonder dat je het weet? En vooral: wat kun je nog meer doen? Op 2 en 3 april staat de regio bol met activiteiten tijdens het publieksfestival Cleantech Tomorrow. Jong en oud worden geïnformeerd en uitgedaagd om mee te reizen naar een schone toekomst. Er vinden diverse activiteiten plaats in Zutphen, Lochem, Deventer, Twello en Almen.
4 april: de werknemer van morgenHoe zet je een nieuw product in de markt met bestaande cleantech technologie? Welke competenties moet je nu ontwikkelen tijdens je opleiding om in de toekomst een passende baan te vinden? Wat heeft de toekomst? De tweede dag van Cleantech Tomorrow staat volledig in het teken van de werknemer van morgen. Deze onderwijsdag is dé dag voor studenten, onderwijsinstellingen en ondernemers. Er vinden op verschillende locaties activiteiten plaats, zoals de halve finale van de Cleantech Battle in het Cleantech Center in Zutphen. 22 Studententeams presenteren hun duurzame oplossingen voor vraagstukken van het bedrijfsleven en de agrisector.
5 april: het Manifest van AlmenNadat dagvoorzitter Helga van Leur de dag officieel heeft afgetrapt, vertellen dr. Harry Lehmann en prof. dr. Jan Jonker vanuit hun expertise meer over duurzaam ondernemen. In werksessies worden diverse thema’s op kansen, initiatieven en mogelijkheden geanalyseerd. De uitkomsten worden dezelfde dag gebundeld tot een actieplan om in de nabije omgeving tot een circulaire economie te komen: het manifest van Almen. Ook vindt deze dag de finale van de Cleantech Battle plaats, waarbij vijf teams strijden om de hoofdprijs. n
Meer informatie over het complete programma en de activiteiten is te vinden op www.cleantechregio.nl
FOTOGRAFIE Rob Voss
duurzaamheid
Cleantech Regio Stedendriehoek
Cleantech Regio is een initiatief van overheden, ondernemers en onderwijs in het gebied in de regio Stedendriehoek (rondom Apeldoorn, Deventer en Zutphen). Bedrijven, bewoners, overheid en onderwijs werken samen om de circulaire economie te bevorderen. Dit doen de partijen door ontwikkelingen in schone technologie met elkaar te delen, elkaar op ideeën te brengen en elkaar te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering hiervan. Ondernemers werken ook nauw samen met kennisinstellingen in open innovatieomgevingen, zoals het Cleantech Center. Enkele doelstellingen van de Cleantech regio op het gebied cleantech zijn: toename aantal afstudeerders in relevante studies en een toename van banen, toename van R&D en patenten, een grotere deelname aan Europese en nationale onderzoeksprogramma’s, een toename van bedrijven die samenwerken voor innovatie, meer start ups, meer nieuwe producten en diensten in bedrijfsportfolio (toepassing).
Toplocaties in Oost-Gelderland