Wedeo en Sociale Diensten bundelen krachten
Doetinchem en Oude IJsselstreek bouwen samen aan een organisatie waarin ze de sociale diensten en het sociale-werkvoorzieningsbedrijf Wedeo samenvoegen. De nieuwe organisatie moet op 1 januari 2016 van start gaan. De nieuwe fusieorganisatie biedt kansen om alle inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt ook in de toekomst beter en efficiënter te kunnen helpen. Alle vaste medewerkers krijgen een werkplek in de nieuwe organisatie. Bijkomend voordeel is dat de fusie zorgt voor een kostenbesparing op de langere termijn van ruim 3 miljoen. Deze week is de adviesaanvraag naar de betrokken ondernemingsraden gestuurd. De fusie is een direct gevolg van de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015. Deze wet voegt de oude Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en een gedeelte van de arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) samen. In de huidige situatie voert Wedeo de oude Werkvoorzieningswet uit voor de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland. De nieuwe organisatie voegt alle vormen van dienstverlening en beschikbare middelen samen om mensen te ondersteunen in het doorgroeien naar regulier werk. Hierdoor is een breder aanbod beschikbaar en kan meer maatwerk worden geleverd. De integratie heeft ook voordelen bij de andere veranderingen binnen het Sociaal Domein. Voor de SW-medewerkers verandert er niks. Zij behouden hun werk. Dat geldt ook voor de SW-medewerkers uit Montferland.
Plan voor volledige herontwikkeling bedrijfslocatie Industriestraat Aalten
De gemeente Aalten heeft overeenstemming bereikt met BEELE Engineering B.V. uit Aalten over de herontwikkeling van de bedrijfslocatie 'Industriestraat' (ten zuiden van het Aaltense station, tussen het spoor en de Eerste Broekdijk). BEELE Engineering, een internationaal opererende onderneming, wil haar huidige bedrijfsactiviteiten uitbreiden. Zij is voornemens op de genoemde locatie een campus te bouwen op het gebied van brand- en vluchtveiligheid en bescherming tegen water, gas, corrosie en andere calamiteiten. Doorlooptijd van de bouw van de 'BEELE Campus' is circa drie jaar. Sloop van de huidige bebouwing is voorzien in het voorjaar van 2016. De situatie op bedrijfslocatie 'Industriestraat' is behoorlijk veranderd. Houtverwerkingsbedrijf DPW te Paske en Kalverslachterij Aalten hebben jarenlang het beeld van deze locatie bepaald. Nu de bedrijfsactiviteiten door genoemde bedrijven zijn gestaakt, staan ook de gebouwen leeg en ligt verpaupering op de loer. De gemeente Aalten is daarom met de betrokken bedrijven in gesprek gegaan en constateerde dat er kansen zijn om het terrein nieuw leven in te blazen. De gemeente Aalten koopt de grond aan van de huidige eigenaren, saneert de grond en levert deze, schoon en vrij van bebouwing, als bouwgrond op aan BEELE Engineering. De sloop is voorzien in het voorjaar van 2016.
Van Munster Media ondertekent Bewegen is Medicijn Convenant
Inactiviteit is misschien wel de nummer 1 oorzaak van de toename van chronische aandoeningen en vroegtijdig sterven. Per week sterven er minimaal 150, maar naar verluidt misschien wel 400 tot 500 mensen als gevolg van een in-actieve leefstijl. Het landelijke initiatief, 'Bewegen is Medicijn' gaat de strijd tegen inactiviteit aan en roept beweeg- en leefstijlprofessionals, maar ook zorgorganisaties en bedrijven op om dit te ondersteunen. Van Munster Media Groep, uitgever van onder andere Oost-Gelderland Business, pakt de bal op en haakt in als ondertekenaar van het Bewegen is Medicijn convenant. "Binnen Van Munster Media Groep streven wij duurzame inzetbaarheid na", aldus eigenaar Michael van Munster. "Het 'Bewegen is Medicijn' convenant sluit daar uitstekend op aan."
John van Heel, initiator van 'Bewegen is Medicijn': "Overal waar mensen leven, leren of begeleid/verzorgd worden moet er een positieve stimulans worden gegeven om actief en gezond te leven. Bedrijven die het Bewegen is Medicijn convenant ondertekenen onderkennen dit belang en steunen de beweging naar een gezonder leven en maatschappij voor de toekomstige generaties."
www.bewegenismedicijn.nl