Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 4 2015

Klimaatneutraal ondernemen: acht tips

In november start een belangrijke klimaattop in Parijs. Als ondernemer kan je in spanning afwachten wat de uitkomst van de klimaattop zijn. Maar beter kun je zelf nu al in actie komen. MVO Nederland geeft acht tips om je CO2-uitstoot blijvend te verlagen.

1. Weet waar je grootste impact zit

Je CO2-uitstoot zit in verschillende activiteiten van je bedrijf. Uiteraard door het verbruik van elektriciteit, water en gas, maar denk ook aan het vervoer van personen en goederen. Het Klimaatplein heeft een gratis CO2-calculator om je uitstoot eenvoudig in kaart te brengen.

2. Begin klein

Wie traint voor een marathon begint niet meteen met rondjes van 40 kilometer. Dat geldt ook voor CO2 besparen: begin niet bij het hoogst haalbare doel, maar bouw het op. Alles wat je niet uitstoot telt. En wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Helemaal niet verkeerd dus om klein te beginnen! 

3. Daag je partners uit

Vraag je leveranciers om besparingsmogelijkheden. Daag hen uit om met duurzame alternatieven te komen, en bespreek regelmatig nieuwe mogelijkheden of kansen voor optimalisatie, bijvoorbeeld tijdens servicebeurten.

4. Kies zuinig in plaats van goedkoop

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kun je TCO (Total Cost of Ownership) voorop stellen, in plaats van de inkoopkosten. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 en kosten besparen. 

5. Maak een besparingsspaarpot

Hou ook na de terugverdientijd bij wat je energiebesparingsmaatregelen opleveren. Tapijtfabrikant Interface gebruikt dit 'besparings-surplus' bijvoorbeeld voor nieuwe duurzame investeringen. 

6. Stimuleer je medewerkers

Stimuleer gedragsverandering bij medewerkers op een positieve manier, voor meer draagvlak in de organisatie. Bijvoorbeeld door de successen van je bespaaracties te delen en wat dat betekent voor het bedrijf en de maatschappij. 'Dankzij de LED-verlichting hebben we X minder energie verbruikt. Het geld dat we daarmee besparen gebruiken we voor investering in Y.'

7. Wijs met groen zonder grijs

Als je kiest voor in Nederland opgewekte groene stroom of zelf duurzame stroom opwekt, dan weet je zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. De WISE energievergelijker laat zien of de stroom die je nu inkoopt ook wel écht groen is. 

8. Compenseer de resterende uitstoot

De mogelijk resterende uitstoot kun je met behulp van compensatieprojecten neutraliseren. Zo neem je volledige verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot en mag je je bedrijf klimaatneutraal noemen.

Stappenplan

Zin gekregen om te besparen? Met ons stappenplan Klimaatneutraal ondernemen kun je direct aan de slag. In zes stappen weet je precies wat je moet doen om klimaatneutraal te worden.

Op de site van de Nederlandse Klimaatcoalitie vind je nog meer inspiratie voor klimaatneutraal ondernemen. Met goede voorbeelden van organisaties in verschillende sectoren en een uitgebreide database met nuttige informatie en netwerkmogelijkheden. n

www.klimaatcoalitie.nl

mvo

Zuivelproducent Arla Foods Nederland wil in 2020 in ieder geval klimaatneutraal zijn voor dat deel van de zuivelketen dat ze direct kunnen beïnvloeden. Daarnaast heeft Arla voor duurzame soja een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Sinds november 2010 ondersteunt de producent kleinschalige gezinsbedrijven in Brazilië bij hun duurzame sojateelt.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media