Werkkostenregeling
gaat definitief door!
Per 1 januari 2015 zullen werkgevers (en werknemers) eraan moeten geloven. Het ‘oude systeem’ van vergoedingen en verstrekkingen is dan echt passé.
Hoe zit het ook al weer? Er geldt een vrijstelling van 1,2% (cijfer 2015) van de jaarlijkse fiscale loonsom. Bij overschrijding van deze vrije ruimte betaalt de werkgever daarover een eindheffing van 80%. Kosten die de werkgever in redelijkheid aan de vrije ruimte toewijst, zijn voor de werknemer onbelast. Al te creatief gebruik van de regeling wordt door de geldende gebruikelijkheidstoets ontmoedigd.
Buiten de vrije ruimte zijn bepaalde kostensoorten sowieso vrijgesteld. Bij voorbeeld de zakelijke reis- en scholingskosten. Recent werden hieraan nog de voorzieningen op de werkplek en de branche-eigen producten toegevoegd. Denk daarbij aan ARBO-voorzieningen en werkkleding. Op branche-eigenproducten mag een belastingvrije korting worden verleend van maximaal 20% van de verkoopprijs, echter niet meer dan €500 per werknemer per jaar.
Nieuw element is het ‘noodzakelijkheidscriterium’. Het uitgangspunt hiervan is dat voorzieningen die de werkgever in redelijkheid voor de bedrijfsvoering noodzakelijk acht, onbelast kunnen worden vergoed of verstrekt. Tot nu toe geldt dit voor gereedschap, computer en mobiele communicatie-apparatuur zoals laptop, iPad en mobiele telefoon. De regel dat deze apparaten voor een bepaald percentage zakelijk moeten worden gebruikt is hiermee vervallen. Het oordeel over de noodzakelijkheid van de vergoeding of verstrekking is nu aan de werkgever voorbehouden.
Buiten het bestek van de werkkostenregeling vallen de fruitmand voor de zieke werknemer en de zogenaamde intermediaire kosten. Dat zijn kosten voor rekening van de werkgever die de werknemer heeft voorgeschoten, zoals het parkeergeld voor de leaseauto.
Dit artikel beschrijft de regeling in een notendop. Om de verplicht toe te passen werkkostenregeling ‘systeemklaar’ te krijgen, zal een uitgebreid stappenplan moeten worden doorlopen. Voor wie dit nog niet heeft gedaan: het wordt nu echt tijd om actie te ondernemen.
Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur
oost-gelderland business | nummer 5 | NOVEMBER 2014
DLA ICT KYOCERA
2-sterren Business Partner
Sinds 1 oktober 2014 mag DLA ICT zich officieel KYOCERA 2-sterren Business Partner noemen. Iets waar we zeer trots op zijn.
“DLA ICT was al een ruim aantal jaren KYOCERA Business Partner. De uitgebreide ervaring, de certificeringen van de medewerkers, de eigen servicedienst, evenals de vele succesvolle implementaties hebben ertoe geleid dat KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. heeft besloten DLA ICT deze nieuwe partnerstatus toe te kennenâ€, vertelt Tim Graat, ICT Adviseur Document Solutions bij DLA ICT.
Als fabrikant en totaalleverancier van printers, multifunctionals en documenten oplossingen selecteert KYOCERA Document Solutions Nederland B.V. voor deze status alleen organisaties die hun volste vertrouwen verdienen. Bij KYOCERA Partners werken door KYOCERA gecertificeerde specialisten, die u kunnen helpen het maximale uit uw print- en documentenomgeving te halen.
DLA ICT is uw KYOCERA 2-sterren Business Partner voor de regio de Achterhoek en de Liemers. Deze status houdt concreet in dat wij met onze eigen gecertificeerde verkoop- en serviceorganisatie complete documenten oplossingen aan kunnen bieden en service en onderhoud kunnen uitvoeren. Wij adviseren en ondersteunen u aan de hand van een uitgebreid stappenplan, met als resultaat een efficiënte en kostenbesparende documentenstroom binnen uw organisatie. De ervaring en praktijk leert dat dit leidt tot meer gebruiksgemak, kwaliteitsverbetering, procesoptimalisatie en uiteindelijke kostenbesparing.