Cocreatief denken zet wellicht zoden aan de dijk…
Met de komst van de Euro wilden we onszelf en Europa sterker maken. Er zijn inmiddels miljarden euro’s stilzwijgend afgeboekt om de oude Europese economie overeind te houden. Nederland kwam met de schrik vrij en de Euro bleef in het zadel. Wat heeft de hardwerkende MKB ondernemer aan het oude Europa?
Wat stelt het gebouw van de Europese participatiemaatschappij voor? Het is een complexe economische smeltkroes van culturen met hoge werkeloosheidscijfers, oude gewoontes en grote uitdagingen, waarbij het lijkt of het bestuur het navigeren nog moet leren en een werkgenerator ontbreekt.
Europa laat zich niet zo snel verpakken tot eenheidsworst, laat staan centraal besturen of leiden. Er is meer tijd voor nodig om een gezond maatschappelijk kader te scheppen, waarbij gelijke normen en waarden door iedereen worden geaccepteerd en in Europees verband doorsijpelen. Politieke partijen overtuigen de laatste jaren niet meer door met elkaar tegenstrijdige compromissen te sluiten, nemen op alle fronten gas terug en dragen het echte doen liever over aan het collectief. Hierdoor kunnen maatschappelijk verantwoorde Nederlandse ondernemers (MVO) op basis van participatie en vrijwilligheid elkaar versterken.
Cocreatie is geboren!
De oude economie en de virtuele werkzaamheden van het internet (luchtwerken) hebben weinig effect en zetten onvoldoende aan tot werkgelegenheid. Door (Europese) economische en maatschappelijke (werk)(ver)delers, nieuwe verbindingen en uitwisselingen van kennis, vaardigheden en ervaringen veranderen onze zienswijzen t.a.v. samenwerking en vernieuwing in rap tempo.
De grote uitdaging ligt op het gebied van duurzame (organisatie)ontwikkeling. In eigen land hebben we de komende 20 jaar werk genoeg voor ons allemaal, alleen dit vereist wel het juiste inzicht in cocreatief denken, talenten van mensen en de te realiseren projecten. Het is de taak van de overheid om te transformeren en risico’s te nemen om grote projecten in diverse sectoren te initiëren en met flexibele arbeid en duurzame inzetbaarheid snel aan de slag te gaan. HR moet hier nauw bij betrokken worden.
Het eigen belang ondergeschikt maken is relatief nieuw, zeker t.a.v. duurzame (organisatie)ontwikkeling. Het kost ons nog jaren om dit aan onszelf toe te staan. Leren te delen en te geven, en te begrijpen wat je ervoor terug krijgt kost tijd en vertrouwen. Het nieuwe delen is meer hebben dan je zelf al had. In die zin krijg je er altijd wat voor terug. Koplopers zijn bedrijven van het MKB die vaak met complexere uitdagingen aan het werk willen. En met name de enthousiaste en gedreven ondernemers met het talent om te kunnen initiëren en verbinden. Een belangrijke eigenschap om van cocreatie een succes te maken en nieuwe bedrijven te stichten.
In theorie kunnen we op deze wijze de ‘grote’ uitdagingen van deze tijd (bedenken), in harmonie en met consensus oplossen, en snel en effectief tot pasklare oplossingen komen zonder egotripperij en geldbejag.
We moeten er alleen voor openstaan, het nog ervaren en uitproberen. Zowel in eigen land als Europees.
Veel succes!. n
Ron Böhmer
Ondernemer
oost-gelderland business | nummer 2 | mei 2014
Ron Böhmer
Werkvriend.nl
column