Afgelopen Prinsjesdag is het wetsvoorstel dat een einde maakt aan de opbouw van een pensioenvoorziening in eigen beheer voor de directeur grootaandeelhouder (dga) officieel gelanceerd. Mits het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer komt, zal de dga op vrij korte termijn moeten beslissen wat hij/zij met het pensioen gaan doen. Per 1 januari 2017 zijn er drie mogelijkheden:
? Afkoop
? Omzetting in een oudedagsvoorziening
? Laten staan
Ad 1 Afkoop
De dga kan er gedurende een tijdelijke periode van 3 jaren voor kiezen om het opgebouwde pensioen in eigen beheer fiscaal vriendelijk af te kopen. Hierbij wordt de pensioenaanspraak zonder belastingheffing (loonbelasting, vennootschapsbelasting en revisierente) verlaagd tot de fiscale waarde. Deze fiscale waarde vormt het uitgangspunt voor de vaststelling van de heffingsgrondslag. Om afkoop aantrekkelijk te maken, wordt een korting op de te betalen loonbelasting verleend. Deze korting wordt berekend over maximaal de fiscale balanswaarde van het pensioen per 31 december 2015 en neemt ieder jaar af (opbouw over 2016 is regulier belast). In 2017 geldt een korting van 34,5%, in 2018 van 25% en in 2019 van 19,5%. Onder voorwaarden staat deze optie ook open voor dga's waarvan het pensioen reeds is ingegaan.
Ad 2 Omzetting
Wil de dga niet afkopen dan kan het pensioen (eveneens na een belastingvrije verlaging tot de fiscale waarde) worden omgezet in een oudedagsvoorziening welke jaarlijks oprent. De dga kan de reservering op ieder gewenst moment gebruiken om extern een lijfrenteproduct aan te kopen. Hiervoor is de aanwezigheid van liquiditeiten een must. Doet de dga dit niet, dan wordt het opgebouwde bedrag (in principe vanaf de AOW-leeftijd) in 20 jaar uitgekeerd aan de dga. De belastingheffing gebeurt in de uitkeringsfase. Omzetting kan tot uiterlijk 31 december 2019. Bij deze keuze behoudt de dga de optie om alsnog (tot en met 2019) over te gaan tot afkoop (met korting).
Ad 3 Laten staan
Bij het niet kiezen voor afkoop of omzetting blijft voor de tot en met eind 2016 in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraak de huidige regelgeving in de vennootschaps-, loon- en inkomstenbelasting in stand. Verder opbouwen kan dan vanzelfsprekend niet meer. Indexering kan, mits toegezegd in de pensioenregeling. Aandachtspunt is dat de verschillen tussen de commerciële en fiscale waardering van de pensioenvoorziening blijven bestaan. Met de bijbehorende nadelen daarvan, zoals het mogelijk niet kunnen uitkeren van dividend.
En verder? een gemaakte keuze 1 of 2 moet formeel bij de belastingdienst worden gemeld. De belangen van een eventuele (ex)partner spelen een rol. Een afkoop kan leiden tot belast vermogen in box 3 en kan gevolgen hebben voor eventuele inkomensafhankelijke regelingen (toeslagen/bijdrage voor de zorgverzekeringwet).
Beschreven zijn de gevolgen en mogelijkheden in een notendop. Ieder geval is uniek en zal een andere keuze willen of kunnen vereisen. Ik wens u succes!
Inge Drabbels
RB MB. Belastingadviseur
Inge.Drabbels@etlnederland.nl
Column belastingadvies