Interview Carolien Nijhuis, voorzitter VNO-NCW Achterhoek

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 3 2024


Zelf weet ze wat het inhoudt om er aan het roer van een bedrijf grotendeels alleen voor te staan. Gelukkig heeft Carolien Nijhuis haar verhaal altijd openhartig gedeeld en daarmee iets losgemaakt bij andere ondernemers. Precies hetgeen ze hoopt te bewerkstelligen in haar nieuwe rol als voorzitter van VNO-NCW Midden, afdeling Achterhoek. “De ontwikkelingen gaan zo snel dat je je moet verenigen om een vuist te kunnen maken. Kennis en ervaringen delen.”


Tekst: Aart van der Haagen. Fotografie: Nijhuis Group


Aan de regelmatige uitingen van Carolien Nijhuis in de sociale media valt iets op: ze durft zich kwetsbaar op te stellen. “In 2008 ging ik bij mijn vader in de zaak. De Nijhuis Group in Winterswijk, die als maakbedrijf twee takken van sport kent: productie van rubberen vormdelen voor onder andere de slachtindustrie en metaalconstructies, zoals componenten voor machines. Bij mijn toetreden was het nog een eenmanszaak, die we samen hebben uitgebouwd tot de huidige omvang, met 22 medewerkers. Ik weet wat het betekent om met de voeten in de klei te staan, maar ook wat er op je afkomt zodra je bedrijf groeit én wat er gebeurt als je personeelsbestand weer krimpt door enerzijds automatisering en terugval in vraag. Dingen gaan bij mij heus niet in een rechte lijn. Als ondernemer moet je continu je zeilen bijzetten om het schip op koers te houden. Net als anderen heb ik mijn tegenslagen gekend, met het verschil dat ik er als één van de weinigen over durf te praten. Kennelijk weet ik met mijn posts in de sociale media een gevoelige snaar te raken, die andere ondernemers aanzet om met elkaar te gaan praten. Althans, dat hoor ik via via terug.”

Dooddoener
Precies de reden waarom VNO-NCW Midden, afdeling Achterhoek aan Nijhuis vroeg om de voorzittersrol op zich te nemen, een functie die ze sinds begin juni vervult. “In mijn online uitingen roep ik regelmatig op tot verbinding. De ondernemer staat er vaak alleen voor, maar vindt het vanuit een bepaalde trots lastig om kwesties naar voren te brengen waarmee hij worstelt. Ik begrijp dat wel en herken het ook. Er wordt zo makkelijk gezegd: ‘Had je maar geen ondernemer moeten worden.’ Een dooddoener, want zo eenvoudig is het niet. Soms denk je, als het een paar keer tegenzit: ‘Houdt het dan nooit op?’ Misschien niet, maar zorg ervoor dat je verbinding zoekt met anderen, om kennis en ervaringen te delen. Dat vormde voor mij in 2019 de motivatie om me aan te sluiten bij VNO-NCW. Je onderneemt en leeft niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naaste. Als je je niet verenigt, kun je geen vuist maken. Zo’n netwerk brengt je in contact met ondernemers uit andere branches, met andere vragen en issues. Dat geeft kleur aan je gedachtegoed. Juist die uitwisseling maakt iedereen sterker en het leidt tot betere oplossingen, waardoor ieders overlevingskracht groter wordt.”

Vakmensen ontwikkelen
Nijhuis wil niet alleen in mooie woorden blijven hangen; ze is van de inhoud en draagt graag voorbeelden aan. “In het kader van ‘een leven lang leren’ hebben we vanuit VNO-NCW met zes bedrijven een project gedraaid om subsidie te krijgen voor het opleiden van vakmensen. Die moet je blijven ontwikkelen, zeker omdat er door de verwachte uitstroom in de komende tien jaar straks een tekort aan gaat ontstaan. Binnen het mkb is niet altijd een hr-afdeling beschikbaar om op terug te vallen. Met alleen automatiseren red je het niet, dus moet je kijken naar een andere manier van samenwerken. Voer gesprekken met andere ondernemers en schroom niet om je kwetsbaarheid te tonen. Je kunt elkaar een spiegel voorhouden en van elkaar leren. Het project krijgt nu een vervolg via stichting De Buitenboordmotor, een proeftuin voor Nederland vanuit de Achterhoek. Daarbij draait het om anders omgaan met arbeidspotentieel. Past iemand niet meer binnen je organisatie, bekijk dan samen met collega-ondernemers of er ergens anders plek voor die persoon is. Zulke thema’s komen ook binnen VNO-NCW terug. Goed voorbeeld doet goed volgen.”

AI
Volgens Nijhuis luisteren ondernemers graag naar andere ondernemers. “Best practices slaan aan. Je moet niet alles vanaf nul willen leren, want de tijd gaat te snel om zelf het wiel uit te vinden. Neem het thema automatiseringsvraagstukken. In dat kader zijn we aangehaakt bij een leerkring van het Achterhoeks Centrum voor Technologie op het gebied van AI. Daar moeten we als bedrijfsleven iets mee, want als je nu niet instapt, raak je achterop. Het werkt namelijk exponentieel versnellend, doordat het zelflerend is. Dat merk je wanneer je het als organisatie goed implementeert en de algoritmen voor je aan de slag laat gaan. Wanneer je daar te lang mee wacht, haal je de achterstand die je oploopt nooit meer in. De toepassingen zijn legio, denk maar aan automatisering om personeelstekorten op te heffen, zoals chatbots voor de klantenservice en ChatGPT om handleidingen te schrijven. Steeds meer bedrijven ontwikkelen een zogeheten ‘moederbrein’, waarin ze zonder koppeling met internet alle data vastleggen, ook kennis die bij mensen in de hoofden zit. Dat maakt de organisatie minder afhankelijk van mensen die misschien op een dag besluiten te vertrekken.”

Persoonlijk contact
Als nieuw aangetreden voorzitter wil Carolien Nijhuis duidelijk zichtbaar maken wat VNO-NCW de ondernemers brengt en waarvoor de vereniging staat. “Goed communiceren dus en vooral een-op-een contact leggen. In de eerste plaats is het zaak om de huidige leden betrokken te houden en dat begint met het peilen van hun behoeften, wat de basis vormt om belangrijke thema’s die het bedrijfsleven raken erop af te stemmen. Ik wil hen bellen, bezoeken en aanspreken tijdens evenementen. Persoonlijk contact maakt echt het verschil. Hoe kun je samenwerken als je niet weet wat er achter elke deur gebeurt? VNO-NCW moet het gevoel oproepen van een community. Ondernemers onder elkaar; het type mensen dat de kar trekt. Klankborden en voelen dat je gehoord wordt. Dan krijg je vanzelf een ambassadeurswerking, want zodra zij hun ervaringen ventileren, zal de meerwaarde om je bij ons aan te sluiten zich als een olievlek verspreiden. Niet het idee van ‘we hebben een gezellige bijeenkomst gehad’, maar openhartig best practices delen en van elkaar leren. Ik wil ook weerstandsverhalen én de daarbij gekozen oplossingsrichting horen.”

www.vno-ncwmidden.nl
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media