Symbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschap

Verschenen in Oost-Gelderland Business nr 5 2019


Bij een (gedwongen) ontslag geldt sinds juli 2015 dat u als werkgever verplicht bent om een transitievergoeding beschikbaar te stellen aan uw medewerker. Op dit moment houdt dat in dat uw werknemer pas na twee jaar dienstverband het recht heeft op een vergoeding. Deze regeling wijzigt vanaf 2020. U dient vanaf dan namelijk een transitievergoeding betalen vanaf het moment dat de werknemer in dienst is. Dit geldt ook bij een tijdelijk dienstverband. De vergoeding is een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er is dan geen andere berekening meer voor werknemers die langer dan tien jaar in dienst zijn of die ouder zijn dan vijftig jaar.


OUTPLACEMENT
Deze transitievergoeding is enerzijds bedoeld als compensatie voor het ontslag en anderzijds om de overgang (transitie) naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. Als werkgever kunt u ervoor kiezen om een outplacementtraject (met een gemiddelde duur van drie tot twaalf maanden) voor uw medewerker in te zetten welke ten laste komt van de transitievergoeding. U betaalt dan uiteindelijk een lagere netto transitievergoeding aan uw medewerker en de kosten voor het outplacementtraject zijn fiscaal aftrekbaar.

SOORTEN OUTPLACEMENT:

Individuele of vrijwillige outplacement
Het kan voorkomen dat uw werknemer veranderd is qua wensen of instelling of het gevoel heeft uitgegroeid te zijn. Er kan zich dan een situatie voordoen dat u en uw werknemer niet meer bij elkaar passen. Een passende vertrekregeling inclusief outplacement is dan mogelijk.

Gedwongen outplacement
Een gedwongen outplacement vindt plaats wanneer er binnen uw bedrijf een reorganisatie aangekondigd wordt. Meerdere arbeidsplaatsen kunnen daardoor vervallen. Als u uw zaken als werkgever goed wilt regelen, stelt u een plan op inclusief een outplacement.

Collectief outplacement
Wanneer er meer dan tien arbeidsplaatsen komen te vervallen, spreken we van een groeps-outplacement. Op deze manier worden uw werknemers tegelijkertijd begeleid in hun weg naar een nieuwe baan.

IS OUTPLACEMENT WETTELIJK VERPLICHT?
Outplacement staat niet specifiek in de wet vermeld. Goed werkgeverschap staat echter wél vermeld als wettelijke verplichting voor de werkgever. Een outplacementtraject bij ontslag van een werknemer kan dus vallen onder goed werkgeverschap. Er kunnen situaties zijn waarin dit zeker passend is. Bijvoorbeeld wanneer u als werkgever uw werknemer mee wilt laten verhuizen met uw bedrijf. Maar deze werknemer dat niet op kan brengen vanwege een bepaalde thuissituatie. In dit geval kunt u als werkgever goed werkgeverschap tonen door dit op te lossen met een outplacementtraject. Het recht van de werknemer op outplacement staat vaak vastgelegd in een sociaal plan of ontbindingsovereenkomst. Symbus kan u ondersteunen bij zo’n outplacementtraject.

HET OUTPLACEMENTTRAJECT VOOR UW WERKNEMER IS ALTIJD MAATWERK, MAAR KAN BESTAAN UIT:
- Kennismakingsgesprek tussen werknemer en begeleider;
- Het opbouwen van vertrouwen in eigen kunnen;
- Verwerking van het ontslag;
- Kwaliteiten & competenties in kaart brengen;
- Formuleren van loopbaaneisen en -wensen;
- In beeld brengen passend werk/passende werkomgeving;
- Actieve begeleiding bij zoektocht naar nieuw werk;
- Ondersteuning & begeleiding in het sollicitatieproces.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Ibe Bongers via 06-57591159 of ibongers@symbus.eu.
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Oost-Gelderland Business nr 5 2019

Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en andersTrend: Financieringsspeelveld verbreedt snel E-bike impuls voor woon-werkverkeer per fietsWorkshop 'De essentie van ondernemerschap': Praktische tips en eye-openers4Human Training, Coaching & Advies: A winner is a dreamer, who never gives upIn Person en Timing bundelen de krachten VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voor de klas Jong Management Achterhoek: Helming Hoveniers Interview Zakenvrouw van het Jaar: Mireille Kaptein Business FlitsenInterview directeur Qredits: “Een bedrijf is meer dan een ondernemingsplan"KroeseWevers Corporate Finance realiseert (meer)waardeEbbers Salarisadvies: "Wij zijn de partner van de ondernemer"Bedrijfsadviesburo Eckhardt denkt ook aan de kleine ondernemerColumn Quexcel: Geld vrijspelen met IT?Hibernis: Van data naar informatieMulder IT: "Desktopweb perfecte cloud-oplossing voor mkb"Countus: "Kleinschaligheid gecombineerd met optimale expertise"Packaging trendsDi-Plast: Samenwerken aan verbeterde plastic kringloopLogistieke verplaatsingsdynamiek blijft grootSymbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschapat.groep: "Werkgevers, let op uw zaak!"Deelnemer DOC Opleiding & Training: Column CarrièreWereld: Veranderen?!Column Coach & Recruiter: Burn-out, voorkomen is beter dan genezen!Column WSP Achterhoek: Participatiewet zorgt voor lancune in WABSterkste Schakel TrofeeLandgoed Ehzerwold: "Veelzijdig, sfeervol, gastvrij"Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"De Indruk: "Ondernemer onderschat vaak de kracht van marketing"Bedrijfswagentestdag: Het nuttige en het aangenameBedrijfswagentestdag: testverslag Nissan e-NV200 - Herwers NissanBedrijfswagentestdag: testverslag Renault Kangoo ZE - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Renault Trafic - Herwers RenaultBedrijfswagentestdag: Fiat Ducato - Schouten DoetinchemBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz Sprinter - Wensink AutomotiveBedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz eVito - Wensink AutomotiveDe juiste zithouding in de auto
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media